Trauma a disociácia

Vojtová, Hana
Trauma a disociace

Bolesť vnútorného rozdelenia
Preklad Pilařová, Dagmar
Vydalo vydavateľstvo PORTÁL.
399 Kč, 208 str., brož.
   
Psychická trauma je zaplavujúca skúsenosť, ktorú nedokážeme spracovať. Keď traumatický stres preťaží našu nervovú sústavu, je prirodzeným dôsledkom disociácie. Ta znamená rozdelenia – ochráni nás pred neznesiteľnou bolesťou a plným uvedomením toho, čo sa nám stalo. Umožní nám prežiť, ale neskôr sa môže stať sama o sebe utrpením.

Kniha vysvetľuje disociáciu ako pozadie posttraumatickej symptomatiky. Popisuje, ako sa zranenia z detstva a vo vzťahoch prejavujú a čo je pre traumatizovaných ľudí zaťažujúce a čo je liečivé. Zaoberá sa taktiež úlohou spoločnosti v zachádzaní s realitou traumatizácie.

Autorka sa prihovára k čitateľom zrozumiteľným jazykom a opiera sa o súčasné vedecké poznatky z psychotraumatológie a neurobiológie. Komplexne sprevádza témou a zmysluplným využitím teórie v praxi. Prináša súcitné vysvetlenie skúseností traumatizovaných ľudí.

Mgr. Hana Vojtová je klinická psychologička a psychoterapeutka, spoluzakladateľka a lektorka Slovenského inštitútu pre psychotraumatológiu a EMDR. Okrem terapie má skúsenosti so supervíziou, prednáša a vedie výcviky v EMDR. Je spoluautorkou knihy Posttraumatická stresová porucha (2012).