Transmastné tuky nám škodia. Ako ich odstrániť z jedálnička?
Tuky sú prirodzenou súčasťou stravy. Avšak nie všetky typy tukov sú vhodné pre naše zdravie. Medzi nezdravé druhy patria transmastné tuky (alebo trans-tuky).
Ide o typ nenasýtených tukov, ktoré vznikajú prevažne pri priemyselnom spracovaní rastlinných olejov na tuhé tuky prostredníctvom takzvanej hydrogenácie.
Napriek tomu, že sú pre ľudské zdravie škodlivé, nájdeme ich v mnohých bežných potravinách.
Ako nám škodia?
Tu je niekoľko spôsobov, ako transmastné tuky škodia nášmu zdraviu:
- Zvyšujú hladinu LDL (“zlého”) cholesterolu v krvi, čo môže zvyšovať riziko artériosklerózy (kôrnatenia tepien)
- Zvyšujú riziko srdcových ochorení vrátane infarktu a mŕtvice
- Prispievajú k nadváhe, čo je rizikový faktor mnohých ochorení
- Podľa niektorých štúdií zvyšujú riziko cukrovky 2. typu tým, že ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu
- Podporujú rozvoj zápalových procesov v tele, ktoré sú spojené s rôznymi chronickými ochoreniami vrátane srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny
- Majú negatívny vplyv na zdravie a funkciu mozgu a spájajú sa s vyšším rizikom demencie a ďalších neurodegeneratívnych ochorení
Zdroj: freepik.com
Kde sa škodlivé transmastné tuky nachádzajú?
Nezdravé tuky sa nachádzajú v mnohých potravinách, ktoré dnešný človek bežne konzumuje. Niektoré potraviny, kde tieto tuky nájdeme, zahŕňajú:
- Priemyselne spracované potraviny a polotovary (napríklad mrazená pizza, rybie prsty a podobné mrazené polotovary, ktoré sa následne pripravujú zohriatím)
- Fast-food a jedlá ako hranolčeky, kuracie nugetky a rôzne vyprážané jedlá
- Nekvalitné čokolády
- Údené výrobky ako klobásy, nekvalitné salámy a napodobeniny šuniek
- Niektoré druhy pečiva, ako sú sušienky, koláče, šišky, muffiny, croissanty a výrobky z lístkového cesta
- Zemiakové lupienky, pop-corn do mikrovlnky a krekry
- Raňajkové cereálie a niektoré cereálne tyčinky
- Sušené zmesi na výrobu palaciniek, koláčov, či instantné polievky
- Margaríny a tuky na pečenie
Zdroj: freepik.com
Ako ich odstrániť z jedálnička?
Keďže vieme, ako veľmi nám strava plná transmastných tukov škodí, je namieste zamyslieť sa, či sa v našej strave objavujú a ak áno, čo najviac sa ich snažiť eliminovať. Môže to byť zásadný krok k nášmu zdraviu. Ako na to? Tu je niekoľko tipov:
- Snažme sa vyhýbať príliš spracovaným potravinám a polotovarom.
- Namiesto mrazenej pizze či instantnej polievky si radšej dajme tú námahu a pripravme si zdravú alternatívu týchto jedál bez obsahu škodlivých tukov.
- Vyraďme zo stravy keksíky, krekry, zemiakové lupienky, zákusky a podobné potraviny. Miesto toho si doprajme radšej zdravé maškrty ako sú oriešky, semienka, čerstvé ovocie a zeleninu, prípadne aj prírodne sušené ovocie.
- Uprednostnime zdravé formy prípravy jedla namiesto vyprážania.
- Vyhýbajme sa fast-food strave.
Ak sa stravujeme vo všeobecnosti vyvážene a prevažne zdravo, určite nebude problém s občasnou konzumáciou vyššie uvedených nezdravých jedál. Treba však mať na pamäti zdravú mieru a pokiaľ je to možné, vždy uprednostniť zdravé potraviny bez obsahu transmastných tukov.
Zdroj foto: freepik.com