Tipy na knihy, ktoré vás prinútia zamyslieť sa

V knihách je ukrytá skutočná múdrosť. Sú prostriedkom, ako sa preniesť do sveta fantázie, ale ponúkajú aj priestor na zamyslenie sa, návody na zdravší, šťastnejší a spokojnejší život.

Máme pre vás tipy na knihy, ktoré vás prinútia zamyslieť sa a možno aj prehodnotiť, čo je v živote skutočne dôležité.

Gabor Maté, Keď telo povie nie

Gabor Maté je kanadský lekár maďarského pôvodu, ktorý je už na dôchodku. Avšak ako odborník na traumy chodí po svete a upozorňuje na to, akú rolu hrá trauma v našich životoch. Trauma nie je to zlé, čo sa nám stane, ale ako na to reagujeme. Ak v detstve nemáme blízko seba niekoho, kto by nám pomohol traumu znášať, odpojíme sa od seba, aby sme prežili. Pričom traumou pre dieťa nemusí byť len traumatizujúca udalosť, ale aj neuspokojenie potrieb, ako je napríklad úplné prijatie zo strany rodičov.

Kniha Keď telo povie nie je o tom, že spôsob nášho myslenia a vnútorného prežívania ovplyvňuje aj naše zdravie. V knihe prepája vážne diagnózy s konkrétnymi rysmi osobnosti. Napríklad Alzheimerova choroba často súvisí s potlačenými emóciami. Reumatoidná artritída sa týka najmä žien, ktoré nevedia povedať nie a starajú sa hlavne o druhých, na seba zabúdajú. Knižka je zaujímavá tým, že berie do úvahy nielen vedecké výskumy, ale aj poznatky z praxe samého Gabora Matého. V knihe nájdete aj to, ako sa vyliečiť aj z vážnych diagnóz.


Zdroj foto: pixabay.com

Tomáš Hajzler, Dobrý život ve stínu konzumní společnosti

V knihe sa autor zameriava na to, ako žiť život v súlade so sebou samým, ale aj s ostatnými ľuďmi a prírodou, podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Táto rozsiahla kniha je nabitá zaujímavými informáciami a zároveň autorovými vlastnými skúsenosťami. Zamýšľa sa, napríklad na tým, či je možné viesť ľudí k demokracii, keď školstvo je založené na autokratickom štýle. Nevyhýba sa ani klimatickým problémom, fungovaniu vo firmách i roli peňazí v našich životoch. Samozrejme, ponúka aj konkrétne návody, čo s tým môžeme urobiť. Inšpiratívna kniha, ktorá má potenciál zmeniť svet.

Anna Hogenová, Michal Slaninka, Žít z vlastního pramene, Rozhovory o životě a filozofii s Annou Hogenovou

Ak sa nebojíte náročnejšieho čítania, pustite sa do študovania rozhovorov s filozofkou a fenomenologičkou Annou Hogenovou. Oceníte ju nielen v náročnejších životných obdobiach, keď hľadáte zmysel života či seba samého. Kniha je studňou sebapoznania. Ak chceme žiť šťastne, musíme žiť z vlastného prameňa a prestať život kontrolovať, pretože to aj tak nie je možné. Šťastie je totiž ukryté v prítomnosti a v jednoduchom, obyčajnom živote a jeho maličkostiach. 

Zdroj: pixabay.com

Robin Sharma, Mních, ktorý predal svoje Ferrari

Ak ste sa doteraz nevenovali čítaniu literatúry pre rozvoj osobnosti a neviete, ktorou knihou začať, kniha Mních, ktorý predal svoje Ferrari je dobrou voľbou. Je jednoducho napísaná, ale napriek tomu v sebe skrýva množstvo cenných informácií a dokáže inšpirovať, ako žiť šťastný a naplnený život. Kniha je zároveň medzinárodným bestsellerom a venuje sa aj hľadaním odpovedí na náročné životné otázky.

Mirka