Terapia medzi stromami

Táborský, Adam
Terapie mezi stromy
Vydalo vydavateľstvo PORTÁL
349 Kč, 232 str., brož.
 
Väčší záujem o prírodu v poslednej dobe má svoj odraz aj v terapeutickej práci. Príroda ponúka oproti terapeutickému kreslu inú dimenziu zážitku, psychológovia a terapeuti začínajú takpovediac medzi stromami stále víiac terapeuticky pracovať. Vyraziť s klientom von totiž rozhodne nie je iba núdzové riešenie – keď chodíme a hovoríme, naša myseľ a telo sa integrujú. Pokiaľ sme v niečom zaseknutí, zistíme, že nám pomáhá pohyb a chôdza vpred. Fyzický pohyb tiež pomáha napríklad v naladení sa na rytmus pohybu klienta, čo predstavuje fyzický druh empatie. Terapia v prírode má naviac priaznivé dopady na samotných psychológov a terapeutov, ktorí sú vystavení príehom a prežívaniu svojich klientov. Terapia v prírode zvyšuje ich obvyklú fyzickú aktivitu, čo vedie ku zmierneniu negatívnych dopadov sedavejších prístupov k terapii.
Kniha približuje teoretické základy i praktické rozmery terapie v prírode, zameriava sa na chôdzu a mindfulness v prírode, prináša početné kazuistiky, snaží sa definovať dobrú prax, zdôvodňuje prínosy psychoterapie v prírode a to, prečo dáva zmysel vo svojej praxi vymeniť štyri steny za stromy a na čo si dávať pozor.
Adam Táborský vyštudoval jednoodborovú psychológiu a verejnú politiku. Témou prírody a duševného zdravia sa zaoberá vo svojej terapeutickej praxi i v doktorskom štúdiu. Pracuje v PN Bohnice s ľuďmi z emočne nestabilnou poruchou osobnosti pomocou DBT (dialekticko-behaviorálnej terapie), má skúsenosti z Centra krízovej intervencie.