Prečo si (nielen) na jeseň dopriať kakao? Tu je 5 dôvodov
Mnohým z nás sa kakao spája najmä s detstvom, kedy sme tento nápoj pili na raňajky či na večeru. Kakao by však určite nemalo zostať len záležitosťou detí, pretože v sebe skrýva bohatstvo v podobe zdraviu prospešných látok.
Kakao je známe už po tisíce rokov, poznali ho už starí Mayovia a Aztékovia, ktorí ho konzumovali pre jeho blahodarné účinky.
Ak ste doteraz kakao používali len sporadicky pri varení či pečení, oplatí sa dať mu šancu. V chladnejších mesiacoch, ako je jeseň či zima, môže táto superpotravina naštartovať našu imunitu, podporiť mozog a jeho funkcie, ale tiež zlepšiť náladu.
Čo ukrýva kakao
Kakao je doslova nadupané výživnými látkami. Obsahuje široké spektrum minerálov, napríklad horčíka, draslíka, vápnika či železa a je jedným z najcennejších zdrojov antioxidantov. Je tiež bohaté na vlákninu.
5 dôvodov, prečo ho pridať do stravy
Existuje veľa dôvodov, prečo si kakao cenili už v dávnych dobách a využívali naplno jeho liečivé účinky na organizmus. Aj dnes môžeme podporiť svoje zdravie tým, že zaradíme kakao do svojej stravy. Čo pre nás môže pravidelná konzumácia kakaa urobiť:
- Znižuje krvný tlak - tento účinok podporujú aj viaceré štúdie. Podľa vedcov je to vďaka tomu, že kakao pomáha rozširovať cievy a tým znižovať tlak v nich.
- Podpora imunity - kakao pomáha posilniť obranyschopnosť organizmu a znižovať tak riziko vírusových ochorení, ktoré sa práve počas chladnejších mesiacov vyskytujú oveľa viac.
- Udržiava zdravé trávenie - vláknina v kakau pomáha udržiavať pravidelné pohyby čriev a je prevenciou zápchy. Štúdie tiež zistili, že kakao pomáha regulovať spotrebu energie a metabolizmus a zároveň zvyšuje pocit plnosti, takže môže pomôcť znížiť hmotnosť.
- Pomáha proti depresii - kakao je plné antioxidantov a minerálov, ako je napríklad horčík, ktoré pomáhajú zlepšiť náladu, zmierniť príznaky depresie a stresu a celkovo pomôcť udržiavať psychickú pohodu. Na jeseň mnohí ľudia trpia pocitmi melanchólie, takže šálka horúceho kakaa denne, prípadne kúsok kvalitnej horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa, môže byť výbornou vzpruhou nielen pre fyzické ale aj mentálne zdravie.
- Podpora mozgu - kakao je známe svojimi pozitívnymi účinkami na mozog a jeho funkcie. Flavonoidy zvyšujú prietok krvi do mozgu, ktorý sa často zhoršuje hlavne v dôsledku starnutia. Pravidelná konzumácia kvalitného kakaa tak môže byť prevenciou rôznych neurodegeneratívnych ochorení.
Zdroj: freepik.com
Aké kakao si vybrať a ako ho konzumovať?
Aby sme využili všetky benefity kakaa pre zdravie, je dobré zvoliť si raw kakao alebo kakaové bôby v bio kvalite. Raw kakao má horkastú chuť a výborne chutí v kombinácii s banánmi a kokosom - ideálne na prípravu smoothies, horúcej čokolády a nepečených dezertov. Drvené kakaové bôby originálne dochutia cereálne kaše alebo biely jogurt.
Akýmsi kompromisom je prírodné nealkalizované kakao.To prechádza procesom fermentácie a praženia. Má svetlejšiu farbu než raw kakao a je prirodzene kyslé s nižším pH. Neobsahuje prídavné látky, má asi 20%-ný obsah kakaového masla.
Najmenej výživnou alternatívou je holandské kakao, ktoré sa využíva pri varení a pečení a je alkalizované a upravené tak, že v ňom zostáva len zlomok výživných látok.
Zdroj: freepik.com
A čo čokoláda?
Keď sa povie kakao, mnohým napadne aj čokoláda. Táto pochúťka môže byť taktiež podporou zdravia, ak zvolíme kvalitnú horkú čokoládu s vysokým, aspoň 70%-ným obsahom kakaa. Platí však, že na podporu zdravia nám denne stačí zjesť len 10-30 gramov takejto čokolády. Väčšie množstvá by totiž mohli mať opačný efekt.
Zdroj foto: freepik.com