Nech žije priateľstvo!

Bern Andersson, Frida; Ek, Daniel; Flodin, Pär
Ať žije přátelství!

Ako posilniť a upevniť priateľské vzťahy
Preklad Doležalová, Ela  

Je možné, že veľká väčšina šťastia, ktoré v živote prežijeme, nepramení zo zamilovanosti ani profesných úspechov, ale z kvalitných priateľských vzťahov?

Na základe skúseností švédskych terapeutov špecializovaných na túto tému sa dozvieme, ako zmapovať históriu našich priateľstiev, vyhodnotiť vlastné kvality i slabé miesta v rámci týchto vzťahov, ako zistiť, čo konkrétne v priateľských vzťahoch najčastejšie zanedbávame, kde sme najzranitelnejší, ako vyhodnotiť reakcie ostatných, keď sa im otvoríme.

Ďalšími oblasťami sú kladenie odvážnych otázok, schopnosť odpúšťania či želanie bez vyžadovania. Zaujímavou súčasťou knihy sú doporučenia, techniky a cvičenia, ako oprášiť a oživiť dávne, často nefunkčné priateľské väzby a dodať im v živote znovu patričnú dôležitosť, a hry navrhnuté tak, aby sme dokázali svoje schopnosti v oblasti naväzovania priateľských vzťahov čo najlepšie uchopiť a definovať, napríklad mapa priatelľtva či prehľad povahy našich priateľstiev v podobe stromu. Kniha sa čiastočne dotýka i témy vysokej citlivosti, pokiaľ ide o odvahu otvoriť sa ostatným.

Frida Bern Andersson je švédska KBT terapeutka špecializovaná na pocity osamelosti u single osob.
Daniel Ek, taktiež švédský psychológ, je zakladateľom tzv. Laboratória priateľstva, iniciatíivy snažiacej sa o aktiváciu priateľských vzťahov, a aplikácie 21k, ktorá k tomu ponúka užitočné nástroje.
Pär Flodin je švédsky psychológ a badateľ v oblasti duševného zdravia národa.

Vydalo vydavateľstvo PORTÁL