
Cannelloni so špenátom a ricottou
Výdatná a výživná večera, ktorá pritom nie je náročná, a s jej prípravou vám môžu pomáhať aj deti.
Suroviny:
- 400 g špenátu
- 800 g konzervovaných rajčín
- 250 g ricotty
- 150 g (asi 14 ks) cannelloni
- 2 x 125 g mozzarelly
- parmezán
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ citrónu
- 1 bobkový list
- ¼ lyžičky muškátového oriešku
- 15 g čerstvej bazalky
- panenský olivový olej
Postup:
Predhrejte rúru na 180 °C. Špenát s kvapkou olivového oleja vložte do veľkej panvice na mierny plameň. Pridajte muškátový oriešok, dochuťte morskou soľou a čiernym korením, prikryte a za občasného miešania nechajte zmäknúť. Potom ho presuňte do misy a nechajte trochu vychladnúť.
Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak roztlačte. Na tej istej panvici rozohrejte kvapku olivového oleja a cibuľu restujte do mäkka. Pridajte paradajky, cesnak a bobkový list. Natrhajte niekoľko lístkov bazalky, nastrúhajte kôru z polovice citróna a nechajte omáčku 20 minút mierne variť, kým nezhustne. Dochuťte soľou a korením.
Zo špenátu vytlačte prebytočnú tekutinu a položte ho na dosku, kde ho nasekáte na menšie kúsky, potom ho vráťte do misy so šťavou.
V miske rozšľahajte vajce a nastrúhajte 2 lyžičky parmezánu. K špenátu pridajte ricottu, vajce a parmezán a dobre premiešajte. Dochuťte podľa potreby.
Do džbánu vložte cukrárske vrecko, prehnite jeho okraje cez okraj a naplňte ho špenátovou zmesou. Pomocou neho naplňte trubičky cannelloni a poukladajte ich do zapekacej misy (20 × 25 cm).
Cannelloni zalejte paradajkovou omáčkou, pridajte natrhané lístky bazalky a väčšinu z nich rozprestrite na povrch. Mozzarellu nakrájajte na plátky, poukladajte na vrch, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a dochuťte.
Pečte 35 – 40 minút, kým vrch nezozlatne a cestoviny nezmäknú (ak začne príliš rýchlo hnednúť, prikryte fóliou). Po upečení nechajte pár minút odstáť, posypte zvyšnou bazalkou a podávajte.
Zdroj: TV Paprika
Zdroj foto: Freepik, TV Paprika