Ako prežiť letné horúčavy v byte?

Leto sa posledné roky spája s neznesiteľnými horúčavami. Teplota je niekoľko týždňov tak vysoká, že príchod domov vám jednoducho nepomôže. Vo vyhriatom byte navyše stráda kvalita vášho spánku a to v kombinácii s horúčavou spôsobuje, že cez najslnečnejšie dni v roku ste nakoniec po celý čas unavení. Ako si aspoň v byte udržať chládok?

1. Zastierajte

Ste jedni z tých, ktorí majú klimatizáciu v práci? V tom prípade viete, že klimatizácia do bytu je jednoduchým riešením problému s teplom. Aby ste svojej klimatizačnej jednotke v najväčších horúčavách pomohli snažte sa ju používať len keď ste doma.

Kým ste v práci byt udržíte chladnejší tým, že zastriete žalúzie na všetkých oknách. Možno si myslíte, že zastrieť stačí v hodinách keď slnko svieti najintenzívnejšie. Teda od dvanástej od druhej. V prípade, že je váš byt vo veľkom meste mali by ste nechať žalúzie zastreté celý deň. Po najväčšom žiarení sa totiž bude teplo z betónových bytoviek a z cesty odrážať priamo do vášho bytu.

Okrem žalúzií vám pomôžu aj béžové alebo biele ťažké závesy, ktoré budú odrážať žiarenie z vášho bytu. Môžete investovať aj do zatemňovacích závesov. Tie sú vyrobené z hrubého materiálu, ktorý bráni nielen svetlu ale aj hluku. Preto sú ideálne na leto ak chce mať otvorené okno ale vadí vám hluk.

Ak v niektorej izbe nemáte žalúzie zavrite dvere a snažte sa izbu nepoužívať. To isté platí aj v prípade, že máte klimatizáciu len v jednej miestnosti. Ak sa potrebujete rýchlo schladiť zavrite dvere do izby aby ste zabránili cirkulovaniu teplého vzduchu.

2. Okenné fólie ako záchrana

Niekedy problémom nie je byt ale skôr budova, v ktorej sa nachádza. Ak máte na bytovom dome stále staré predušné okná, nie je sa čomu čudovať, že máte v byte plno horúceho vzduchu.

Povedzme, že nechcete mať neustále zastreté žalúzie, občas zostanete robiť z domu, no nechcete namáhať klimatizačnú jednotku. Zaobstarajte si okennú fóliu. Fungujú tak, že ich prilepíte na rám okna a zabraňujú prechodu tepla cez sklo dovnútra. Ide o účinný spôsob, ako udržať váš byt v chlade bez toho, aby ste museli platiť vysoké účty za energiu. Jednoducho povedané, zostanete v príjemnom chládku, ktorý vám vytvorí klimatizácia bez toho aby musela byť neustále zapnutá a tak ušetríte energiu.

Pre ešte lepší efekt existujú fólie na reguláciu teploty. Tie dokážu blokovať takmer 80 percent slnečného tepla a až 99 percent UV žiarenia. Najlepšou voľbou sú spektrálne selektívne okenné fólie. Tie nielenže fantasticky zabraňujú prehrievaniu, ale zároveň prepúšťajú dostatok svetla, takže nebudete doma sedieť po tme ako keď máte zastreté žalúzie.

                                                              Zdroj: freepik.com

3. Ventilátory

To, že vám aj jednoduchý ventilátor pomôže prekonať horúčavy nie je žiadna veda. Či na batérie alebo elektrinu, dôležité je aby bol ventilátor umiestnený strategicky.

V prípade, že máte jednu klimatizačnú jednotku pomôže jej ventilátorom distribuovať studený vzduch po celom byte. Ak máte viac ventilátorov postavte ich tak, aby vytvorili prievan.

Maximalizovať efekt ventilátorov môžete aj podomácky vyrobeným chladením. Naplnte veľkú misku ľadom a postavte ju pred ventilátor. Keď bude vzduch prechádzať ľadom ochladí sa a vy zrazu máte prenosný chladič vzduchu.

4. Vyhnite sa vytváraniu ďalšieho tepla

Cez horúce dni je posledná vec, ktorú chcete ďalšie teplo. To prakticky znamená vyhýbanie sa kuchyni a žehleniu. Sporák, rúra a hodiny žehlenia výrazne zvyšujú teplotu vo vašom byte.

A čo máte jesť? Skúste mnohé s pokrmov, ktoré si môžete pripraviť aj za studena alebo si jedlo domov prineste, objednajte. Pomôže aj ak budete variť vždy deň dopredu vo večerných hodinách kedy môžete mať otvorené okná. To isté platí pre žehlenie.

Žehlením navyše do bytu okrem tepla pribúda aj vlhkosť. Takže okrem toho, že vám bude čoraz teplejšie budete po chvíli ako v skleníku.

 

 

Zdroj foto: Zdroj: pexels.com/ Max Vakhtbovycn