Zoznámte sa so syrmi, ktoré nepoznáte II.

Dnes pokračujeme so zoznamovaním sa s najznámejšími a najchutnejšími syrmi sveta. Ak ste si stále nevybrali svoju srdcovú záležitosť z pestrej palety syrov, neváhajte a čítajte ďalej.
 
Cheddar – najrozšírenejší syr na svete?
Cheddar je typickým anglickým syrom. S jeho výrobou sa však môžete stretnúť v rôznych končinách sveta. Cheddar patrí do kategórie tvrdých syrov vyrobených z kravského mlieka. Pri posudzovaní kvality tohto syra je dôležitá hrudkovitá štruktúra. Neplatí to pre mladý syr, ktorý je hladký. Pri výbere syra vždy zohľadňujte jeho vek, ktorý je zodpovedný za jeho štruktúru.
 
Appenzell je tvrdý švajčiarsky syr
Na trhu sa môžete stretnúť s dvoma typmi syra Appenzell. Zaujímavosťou je aj samotný názov syra, ktorý pochádza z kantónu Appenzell, ktorý hraničí s Lichtenštajnskom. Syr sa vyrába výlučne z kravského mlieka a je známym tvrdým syrom.
 
Filetta syr pite s vínom Patrimonio
Viete podľa čoho spoznáte Filetta syr? Pri ochutnávaní syra sa zoznámite s jemným pivničným zápachom, kde syr zreje. Francúzsky syr je ozdobený vetvičkou paprade. Zaujímavosťou je, že sa vyrába z ovčieho alebo kozieho mlieka. Obsah tuku sa pohybuje na hranici 45 percent. Patrí do kategórie tvrdých syrov.
 
Roncal - ovčí španielsky syr
Roncal je nepasterizovaný tvrdý syr, ktorý pochádza zo Španielska. Jeho ozdobou je hladká vrstva modro-šedej plesne. Nájdete na ňom niekoľko dier. Charakterizuje ho zrnitá štruktúra, ale zaraďuje sa medzi tvrdé syry. Chutí sladko. Za túto skutočnosť vďačí ovciam, ktoré sa živia bylinkami a čerstvou trávou.
 
Vulscombe chutí ako citrón
So syrom Vulscombe sa môžete stretnúť v Anglicku. Charakterizuje ho povrch ozdobený bobkovým listom alebo čiernym korením. Vyrába sa výlučne z kozieho mlieka a zaujímavosťou je chuť v podobe čerstvého citróna. Je mäkkým syrom s obsahom tuku 45 percent.
 
Svieži a sladučký Uffe
Uffe sa vyrába z kozieho mlieka. Lahodná chuť sa vyznačuje sviežosťou a sladkosťou. Mäkký syr pochádzajúci z Francúzska zreje krátko v typických pivniciach. Vyrába sa zo surového kozieho mlieka.
 
Vieux Corse chránia tri vrstvy voskového papiera
Syr v tvare štvorca, zabalený do troch vrstiev voskového papiera patrí medzi slané a pikantné francúzske syry. Obsahuje 50 percent tuku a vyrába sa z ovčieho mlieka. Doba zrenia sa pohybuje okolo troch mesiacov. Francúzi ho podávajú s chlebom a pijú s lahodným bielym vínom.
 
Viac informácií nájdete na www.cheese.com
MIMI
Foto: flickr/pkingDesign