Zoznámte sa so syrmi, ktoré nepoznáte I.
Patríte k labužníkom, ktorý zbožňujú syr? Potom nasledovný zoznam syrov doplníte množstvom ďalších názvov. V prípade, že poznáte len niekoľko druhov syra, neváhajte a naučte sa niečo nové.
Predstavujeme vám zaujímavé syry pochádzajúce z rôznych končín sveta. Pre Afganistan sú typickými syrmi Kadchgall a Serato.Feta, Kašér, Xynotyro je súčasťou gréckej kultúry. Taliani nedajú dopustiť na syry Toma, Pressato, Mozzarella, Grana, Gongorzola a mnohé ďalšie.
Syr má za sebou naozaj siahodlhú históriu, ktorá sa datuje do obdobia spred štyritisíc rokov. Tradične sa syr vyrába z kravského mlieka, výnimkou však nie je ani ovčie, kozie či byvolie mlieko. Mnohé syry sú kombináciou viacerých mliek cicavcov.
Burgos najlepšie chutí s medom a cukrom
Burgos pochádza zo Španielska. Patrí medzi nepasterizované syry. Vo svojom názve nesie meno provincie, ktorá je jeho rodným domovom. Vyrába sa z ovčieho mlieka, do ktorého sa pridá malé množstvo kravského mlieka. V Španielsku je súčasťou dezertov. Podáva sa s chutným domácim medom, cukrom alebo vlašskými orechmi. Jeho typická vôňa je charakteristická jemným nádychom kyslosti. Chutí mierne slano. Ideálny je k suchému bielemu vínu a mladému červenému vínu.
Cantal pochádza z Francúzska
Francúzsky syr je starý dve tisícky rokov. Patrí k obľúbeným syrom nielen vo Francúzsku, ale na celom svete. Chuť je naozaj nezameniteľná. Chuťové bunky ocenia jemne sladkú chuť mladého syra Cantal. Vo vôni a chuti syra sa snúbi svit letného slnka s horskými búrkami a úrodnými pasienkami. Čím je syr starší, tým je jeho chuť intenzívnejšia. Existujú dva druhy tohto syra. Cantal fermier je vyrobený zo surového mlieka. Cantal laitier je názov druhej verzie jedného z najstarších francúzskych syrov. Používajú sa do polievok, šalátov či ako súčasť zemiakových jedál.
Grana Padano – tradičný taliansky syr
Grana Padano patrí svojou textúrou k tradičným talianskym syrom. Je nepasterizovaným a tvrdým druhom syra s prírodnou kôrou. Obsah tuku sa pohybuje okolo 30 percent. Pre mnohých z nás je známy ako parmezán. Doba zrenia sa pohybuje od 12 do 48 mesiacov.
Brikety de Brebis je lahodný ovčí syr
Ovčí syr pochádzajúci z Francúzska je smotanovým syrom, ktorý sa vyznačuje jemnou orechovou chuťou. Patrí medzi mäkké syry. Zaujímavý je systém výroby Brikety de Brebis, pretože zreje vo vlhkých francúzskych pivniciach.
Coulommiers – malý brat či dedko syra Brie?
Coulommiers a Brie sú vo Francúzsku považované za príbuzné syry. Mnohí považujú syr Coulommiers za malého brata syru Brie. Iní ho naopak označujú za dedka tohto syra. Jediný rozdiel spočíva v tom, že Coulommiers je menší a hrubší ako syr Brie. Patrí medzi mäkké syry vyrobené z kravského mlieka s obsahom tuku 40 percent. Odporúčame piť s vínom Bourgogne Cotes du Rhone.
Viac informácií o rôznych syroch nájdete na www.cheese.com
MIMI
Foto: flickr/uberculture