Zoznámte sa s TROMI strukovinami, ktoré zrejme nepoznáte. Sú chutné a výživné!

Fazuľa, hrach, šošovica, cícer či bôb patria medzi strukoviny, ktoré väčšina z nás pravidelne konzumuje. Avšak jedálny lístok si môžeme občas spestriť aj menej známymi druhmi strukovín. Ktoré sú to?


Vigna čínska

Vigna unguiculata pochádza z Afriky, avšak v súčasnosti sa pestuje aj v juhovýchodnej Ázii, na juhu USA či v Latinskej Amerike. Zasadiť si ju môžete aj na svojej záhrade, avšak treba dať pozor na niekoľko vecí. Keďže sa jedná o subtropickú rastlinu, vyžaduje si slnečné, teplé a chránené stanovisko, ako napríklad skleník. Okrem toho musí mať pôdu neustále vlhkú, avšak nie premočenú. Semienka sa dajú kúpiť v záhradkárskych potrebách.

Konzumujú sa struky aj zrelé plody, ktoré obsahujú mnoho živín. Jedna šálka poskytne telu viac ako 11 g vlákniny, 13 g bielkovín, 4,3 mg železa, 475 mg draslíka. Za zmienku stoja aj aminokyseliny, ako napríklad tryptofán, histidín, metionín či lyzín.

Kajan indický

Kajan indický je strukovina, ktorá pochádza pravdepodobne z Ázie, odtiaľ sa rozšírila do Afriky i iných kútov sveta. Nazýva sa aj žltý hrach, holubí hrach alebo žltá šošovica.

Ak by ste rastlinu chceli pestovať u nás, môžete to skúsiť vo vykurovanom skleníku. Podobne ako pri iných strukovinách možno konzumovať zelené strúčiky, sušené alebo naklíčené plody. Sušené plody zoženiete aj v našich končinách v obchodoch so zdravou výživou.

Kajan je výborným zdrojom bielkovín, ktorý ocenia vegetariáni i vegáni. Okrem toho obsahuje slušné množstvo vlákniny, vitamínov skupiny B, draslík, horčík, vápnik a viaceré antioxidanty.

Okrem obsahu živín určite oceníte aj to, že plody stačí namočiť na 20 minút, potom prepláchnuť čistou vodou a variť asi 45 minút domäkka.  Príjemným zážitkom je aj jemná orechová chuť.

Čierna matpe fazuľa

Vigna mungo, matpe fazuľa alebo urad dal pochádza z Indie. 100 g tejto surovej čiernej fazule obsahuje 341 kcal, 59 g sacharidov, 25 g bielkovín, 18 g vlákniny, 54 % odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej a slušné množstvá vitamínov skupiny B. Za zmienku rozhodne stojí obsah medi (109 % odporúčanej dennej dávky), železa (95 % ODD), horčíka (67 % ODD), fosforu (54 % ODD) a 30 % ODD zinku. Je považovaná za jednu z najvzácnejším strukovín.

Matpe fazuľa pripomína šošovicu a patrí k rovnakému druhu ako známe mungo fazuľky. Ak ju chceme použiť na klíčenie, vyberieme si celú a nelúpanú matpe fazuľu. V prípade, že si z nej chceme uvariť chutné strukovinové jedlo, zakúpime si ju lúpanú a polenú.

Mirka