Zostavte si vlastný turistický kalendár podľa Števa Martinoviča

 

Števo Martinovič sa opäť vydáva na cestu po fascinujúcich slovenských hradoch v druhej sérii obľúbeného dokumentárneho seriálu Hradológovia – Tajomstvá hradov Slovenska. Tentokrát sa so svojím tímom ponorí do histórie hradov na východnom Slovensku, kde objaví nielen tajomstvá stredovekých stavieb, ale aj nádhernú prírodu a miestnych obyvateľov. Každá epizóda prináša nové objavy, príbehy opradené legendami a inšpiratívne zážitky, ktoré vás rozhodne nadchnú. Sledujte premiéru druhej série dokumentárneho seriálu 5. októbra na televíznej stanici Spektrum o 17.30. Nechajte sa previesť jednotlivými epizódami a získajte tipy na výlety, ktoré by nemali chýbať vo vašom turistickom kalendári!

Turistický kalendár podľa Števa Martinoviča

V druhej sérii Hradológov sa Števo Martinovič vydáva na ďalšiu dobrodružnú cestu po východnom Slovensku. Objavuje nielen históriu našich hradov, ale aj remeselníkov a krásy slovenskej prírody. Každá epizóda prináša nové príbehy inšpirované legendami, ktoré ožívajú v úžasných kulisách slovenských hradov. Diváci sa môžu tešiť na unikátne zábery a zážitky, ktoré odhaľujú skryté poklady našej krajiny.

Šariš – Archeoskanzen

Števo sa vydáva na vrchol vyhasnutej sopky, kde stojí Šarišský hrad, jeden z najväčších hradov Slovenska. Počas cesty vyskúša prácu našich predkov a ochutná z prírodných zdrojov regiónu. Šarišský hrad bol domovom husitov a prežil nielen požiare, ale aj kruté príbehy. Výstup na hrad ponúka dychberúci výhľad na celé okolie.

Stará Ľubovňa, Dunajec, skanzen

Najlepšia cesta k Ľubovnianskemu hradu vedie cez Pieniny a Dunajec, kde sa Števo plaví na pltiach s miestnymi pltníkmi. Hrad Stará Ľubovňa, kde bol väznený Móric Beňovský, uchovával aj poľské korunovačné klenoty. Po návšteve hradu ho čaká aj prehliadka miestneho skanzenu a unikátneho dreveného kostola.

Zborov – Bardejov

Stredoveký Bardejov, obchodná križovatka medzi Čiernym a Baltským morom, si zachoval historický šarm dodnes. Števo preskúma nielen radnicu a baziliku, ale zamieri aj na hrad Zborov, ktorý kedysi niesol meno Makovica. Miestne legendy hovoria, že prvé kamene na stavbu hradu zvážali čerti. Bardejovské námestie je jedným z najzachovalejších stredovekých námestí v Európe.

Fintice – Kamenica

Števo v tejto epizóde zakúsil tradičné remeslá. V kaštieli vo Finticiach si vyskúšal piecť chlieb v najstaršej remeselnej pekárni a obdivoval krásne výhľady na okolie. Ďalej ho čakala návšteva tkáčskej dielne, kde sa stal učňom miestneho majstra. Kaštieľ vo Finticiach ukrýva fascinujúce historické artefakty vrátane remeselných nástrojov.

Kláštorisko – Slovenský raj

V Slovenskom raji Števo zdolá prielom Hornádu a stane sa dočasným mníchom na Kláštorisku, bývalom kartuziánskom kláštore. Nádherná príroda, zavesené mosty a fascinujúca história miesta vytvárajú jedinečný zážitok. Kláštorisko leží vo výške 760 metrov nad morom a bolo miestom stredovekého kláštora Kartuziánov.

Čičva – My tkáme

Števo sa dostáva na zrúcaninu hradu Čičva, strážnej pevnosti na obchodnej ceste do Poľska. Predtým však absolvuje tajný rituál s miestnymi ženami v „chiži“ a zapojí sa do tkania. Na hrade sa zoznámi s kastelánom Ľubom, ktorý mu odhalí tajomstvá hradu. Hrad Čičva slúžil nielen ako pevnosť, ale aj ako stredoveká „chladnička“ pre uskladňovanie potravín.

Druhá séria Hradológov – Tajomstvá hradov Slovenska vás pozýva na nezabudnuteľnú dobrodružnú cestu po východnom Slovensku, kde sa histórie hradov prelínajú so súčasnosťou a každé miesto odhaľuje fascinujúce príbehy. Premiéru prvého dielu si môžete vychutnať v sobotu 5. októbra o 17:30 na televíznej stanici Spektrum. Či už ste nadšenci histórie, milovníci prírody alebo hľadáte vzrušenie, táto séria vás nepochybne inšpiruje k vlastným cestovateľským dobrodružstvám. Ako sám Števo hovorí: „Druhá séria Hradológov bude omnoho bohatšia. Okrem krásnych slovenských hradov navštívime aj šikovných remeselníkov a dokonca sa vydáme aj na niekoľko túr po krásnej slovenskej prírode.“