Zopár tipov, ako si zvýšiť sebavedomie

Problém s nízkym sebavedomím nie je nijako ojedinelý. Trápi mnohých ľudí, no nie všetci sa tým zaoberajú a snažia sa dostať svoju sebaúctu na primeranú úroveň. Potom celý život žijú v strachu, obavách, ľútosti či pretvárke. Možno to bude znieť ako klišé, ale život máme iba jeden a ak ho chceme prežiť naozaj naplno, bez primeranej dávky sebavedomia to nepôjde.

Tipy na zvýšenie sebavedomia
Nízke sebavedomie rozhodne nie je nezvratný stav. Malými krôčikmi je možné dopracovať sa k primeranej dávke sebaúcty.Tak napríklad:

Pokúste sa zmeniť svoje myslenie
V mnohých prípadoch sa nízke sebavedomie spája s negatívnym myslením. Ľudia s nízkym sebavedomím vidia veci v tých najhorších farbách. Ťažkosti, chyby a omyly berú ako svoje vlastné zlyhania, a to im na sebaúcte nepridáva. Preto je dôležité, v rámci budovania zdravého sebavedomia, popracovať aj na pozitívnom myslení. Prvým krokom môže byť napríklad čítanie vhodnej literatúry, ktorá vám s týmto zámerom pomôže.

Nepodceňujte svoj zovňajšok
Žijeme vo svete, kde vzhľad človeka hrá dôležitú úlohu. Nemusíte byť modelka, ba ani mať luxusné oblečenie a doplnky, aby ste sa cítili dobre a zároveň, aby ste príjemne pôsobili aj na svoje okolie. Niekedy stačí ráno vstať o niekoľko minút skôr a venovať ich úprave svojho zovňajšku: výberu vhodného oblečenia, mejkapu či účesu. Ak sa vy budete cítiť príťažlivo, zvýši to vaše sebavedomie a ocení to i vaše okolie. Pozor treba tiež dávať na správne držanie tela, pretože aj to o vás veľa prezradí (ľudia s nízkym sebavedomím sa hrbia).

Prejavujte lásku sebe i ostatným
Nie nadarmo sa hovorí, že naše vzťahy k ostatným sú odrazom toho, ako veľmi máme radi samých seba. Preto sa pokúste na seba pozerať ako na jedinečného a dobrého človeka, hoci robíte chyby. Robia ich všetci. Pozerajte sa na seba očami svojho najlepšieho priateľa, ktorý vás má rád, aj keď urobíte chybu. Preto sa musíte naučiť odpúšťať aj sami sebe a milovať sa takí, akí ste. Aj keď, samozrejme, na nedostatkoch treba popracovať.

Určite si priority
Človek s dostatočným sebavedomím vie, čo chce a svojho hodnotového rebríčka sa drží. Aj proti nevôli okolia. Ako zistiť svoje priority? Sadnite si, vezmite papier a pero, a píšte. Čo chcete v živote dosiahnuť? Čo je pre vás najdôležitejšie? Ako sa k tomu dopracovať? Čo vás urobí šťastnými? Na začiatok to môžu byť úplne malé veci, ako napríklad piť viac vody, začať sa hýbať alebo čítať knihy a pod.

Nezabúdajte na úsmev
Úsmev nás nič nestojí a dokáže veľa vecí zmeniť k lepšiemu. A začať treba od seba. Určite ste zažili situácie, keď úsmev spôsobil radosť nielen vám, ale aj druhému človeku. Skúste preto k pozdravu pridať aj úsmev a možno zopár milých slov. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie a dokonca spustíte príjemnú reťazovú reakciu.

Ďakujte životu (bohu, vyššej moci a pod.)
Čo počujete doma, v práci, v hromadných dopravných prostriedkoch, v kaviarňach či baroch? Bohužiaľ, väčšinou sú to sťažnosti na to, aké je všetko zlé. Je pravda, že každý si nesie svoj vlastný kríž, ale pozrite sa na to z opačnej strany. Koľkí ľudia by na vašom mieste boli šťastní a vy sa neustále sťažujete! Len si spomeňte na ľudí, hodnoty či veci, za ktoré môžete naozaj len ďakovať. Samé od seba sa nezmení nič, preto treba so zmenou začať u seba. Ďakujte za krásne slnečné ráno, očisťujúci dážď, zdravie, voňavú rannú kávu, zelenú trávu. Za všetko. Budete šťastnejší a pomôže to i vášmu sebavedomiu.

-m-