Známe potravinové pyramídy a taniere, ktoré vám pomôžu zlepšiť stravovanie

Chceli by ste sa začať stravovať zdravšie, no neviete, aké potraviny by mali byť zastúpené vo vašom jedálničku? Inšpirujte sa známymi potravinovými pyramídami a taniermi.
Stredomorská potravinová pyramída
Návod na zdravé, pestré a vyvážené stravovanie dáva stredomorská potravinová pyramída. Je založená predovšetkým na konzumácii zeleniny, ovocia, celých zŕn, strukovín, olivového oleja a rýb. V obmedzenom množstve sa odporúča mäso, mliečne výrobky a víno. Neodmysliteľnou súčasťou stredomorského stravovania sú bylinky, ale aj orechy a semienka. Táto pyramída upozorňuje na dôležitosť každodennej fyzickej aktivity, odpočinku a harmonického spolužitia s ostatnými.
Healthy Eating Plate
Nielen v Spojených štátoch amerických je obľúbený zdravý tanier z dielne odborníkov z prestížneho Harvardu. Od bežných potravinových pyramíd sa líši v tom, že zobrazuje, čo a v akom pomere by mal človek zjesť počas dňa. Polovicu tohto taniera tvorí zelenina a ovocie, druhá polovica je rozdelená medzi celé zrná a zdravé proteíny. Pri tanieri sa nachádza nádoba so zdravými tukmi, pohár vody a červená postavička s označením, aby človek zostal aktívny.
Sprievodca skutočným jedlom
Tento sprievodca zdravým stravovaním vznikol v susednej Českej republike. Je zaujímavý v tom, že nepresadzuje jeden spôsob stravovania. Podľa tohto taniera môže jednému človeku prospievať viac rastlinná strava, inému nízkosacharidová a tak ďalej. Avšak musia mať jedno spoločné – základ tvoria skutočné, teda základné potraviny. Kľúčom k úspechu je maximálne obmedzenie vysoko priemyselne spracovaných potravín.
Zdravý tanier
Vo februári minulého roka uzrel svetlo sveta Zdravý tanier aj u nás na Slovensku. Podľa tohto taniera by mal človek skonzumovať, napríklad 3 – 5 porcií zeleniny a 2 porcie ovocia, pričom jednou porciou je hrsť alebo jeden stredne veľký kus v hmotnosti 80 – 100 g. 3 – 4 porcie denne by mali byť tvorené škrobovými potravinami, s preferovaním tých celozrnných. V slovenskej verzii zdravého taniera sa nachádza aj mlieko a mliečne výrobky v množstve 2 – 3 porcie denne. Mäso a strukoviny sa odporúčajú jesť v 2 – 3 porciách denne, pričom strukoviny by mali byť zastúpené ideálne v jednej porcii počas dňa. Zdravý tanier neopomína ani pitný režim, odporúča sledovať zloženie potravín a do programu zaradiť pravidelnú pohybovú aktivitu.
Mirka