Zmeny v životnom štýle, ktoré môžu zvrátiť demenciu

Výsledky štúdie prišli so záverom, že zdravý životný štýl môže znížiť riziko demencie aj vtedy, keď existujú genetické predispozície.

Nie je to tak dávno, čo si vedci z University of Exeter položili otázku, či je zdravý životný štýl spojený s nižším rizikom demencie bez ohľadu na genetické predispozície. A rovno sa pustili aj do výskumu. Retrospektívna kohortová štúdia sa zamerala na analýzu 196 383 účastníkov vo veku najmenej 60 rokov.

Zistili, že takmer každý môže znížiť riziko vzniku demencie, aj keď sa vyskytuje v jeho rodine, keď vedie zdravý životný štýl. Toto zistenie je potešujúce a potvrdzuje, že svoj život si každý z nás tvorí sám a platí to aj pre zdravie.


Zdroj: freepik.com

Ako prebiehal výskum?

Vedci vypočítali každému účastníkovi štúdie skóre zdravého životného štýlu na základe faktorov, ktoré predstavovali cvičenie, stravovanie, pitie alkoholu a fajčenie. Dobré skóre získali napríklad tí účastníci, ktorí momentálne nefajčili, venovali sa pohybu aspoň 2,5 hodiny týždenne, konzumovali vyváženú stravu s viac ako tromi porciami zeleniny a ovocia denne, dvakrát do týždňa jedli ryby a spracované mäso sa na ich tanieri nachádzalo iba zriedkavo. Čo sa týka alkoholu, prípustný bol  jeden polliter piva denne.

Vedci vytvorili toto skóre a sledovali účastníkov zhruba po dobu 8 rokov. Súčasťou výskumu bola aj analýza DNA kvôli posúdeniu genetického rizika vzniku demencie. Štúdia zistila, že na 1 000 účastníkov pripadalo 18 prípadov demencie, ak mali vysoko rizikové gény a potom viedli nezdravý životný štýl. Avšak, toto riziko sa znížilo na 11 prípadov na 1 000 ľudí vtedy, keď ľudia viedli zdravý životný štýl.

Vedci sa zhodli na tom, že toto zistenie má zásadný vplyv na staršie generácie, kde je toto ochorenie bežné. Štúdia teda naznačuje, že aj v prípade genetických predispozícii sa oplatí investovať do zdravého životného štýlu, a tak predísť demencii.


Zdroj: freepik.com

Ako predchádzať demencii?

Zdravý životný štýl zahŕňa konzumáciu zdravej, pestrej a vyváženej stravy, kvalitný pitný režim, dostatočný spánok, primeraný pohyb a, samozrejme, vnútornú harmóniu, ktorá sa dá dosiahnuť prostredníctvom sebarozvoja.

Nedávno však vedci z Harvardu priniesli zoznam šiestich potravín, ktoré sú prospešné pre mozog, ale nejeme ich dostatočne. Na nezaplatenie sú koreniny a bylinky s antioxidačnými účinkami, ako napríklad kurkuma či škorica. Pre mozog sú dôležité aj fermentované potraviny, pretože v čreve sídli náš druhý mozog. Prospešná je aj kvalitná horká čokoláda, avokádo, orechy a listová zelenina.

Mirka

Zdroj: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2738355?guestAccessKey=c635f7cd-e7f5-4956-85f1-71950acad390&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=071419
https://www.cnbc.com/2022/03/12/harvard-nutritionist-shares-the-best-brain-boosting-foods-you-are-not-eating-enough-of.html