Zmeniť svoj osud pri neurologických diagnózach je bez pomoci druhých úplne nemožné

 Neurologické problémy komplikujú aj tie najjednoduchšie pohyby, znemožňujú človeku samostatne prijímať potravu, zrozumiteľne sa vyjadriť, zapojiť sa alebo vrátiť k štúdiu či pracovnému životu. Následky náhlej cievnej mozgovej príhody sú fyzicky aj psychicky rovnako znevýhodňujúce ako napríklad následky detskej mozgovej obrny. Ak však pacient s neurologickou diagnózou absolvuje intenzívnu neurorehabilitáciu, jeho šance na lepší, samostatnejší život sa zásadne zvýšia.

Nadácia ADELI odštartovala k 1. 10. 2019 charitatívny projekt POHNI SRDCOM, ktorý 100 klientom domovov sociálnych služieb a deťom v náhradných a profirodinách, trpiacim poruchami pohybu spôsobenými neurologickými diagnózami, umožní absolvovať intenzívny 2-týždňový rehabilitačný program v špičkovom neurorehabilitačnom ADELI Medical Center v Piešťanoch. Pomôcť môže každý, či už zaslaním darcovskej SMS v hodnote 2 eurá v tvare: DMS ADELI na číslo 877 alebo ľubovoľného príspevku cez špeciálnu darovaciu stránku www.pohnisrdcom.sk.

Zdravotne znevýhodnený človek, ktorý nemá silné rodinné zázemie alebo sa už o neho rodina nedokáže postarať, je často so svojimi problémami ponechaný osudu. Domovy sociálnych služieb alebo náhradné rodiny a profirodiny totiž nie sú pripravené na poskytnutie intenzívnej rehabilitácie do takej miery, aby boli ich klienti schopní lepšie ovládať svoje telo a tým aspoň čiastočne vykonávať samoobslužné činnosti. Komplexná a individuálne prispôsobená neurorehabilitácia v piešťanskom ADELI Medical Center, ktorá je účinná a vplýva na zmiernenie postihnutých oblastí u hendikepovaných ľudí, však nie je hradená z verejného zdravotného poistenia.

 „Veríme, že každý si zaslúži dostať šancu na zmenu, aj tí najslabší. Radi by sme preto prostredníctvom projektu POHNI SRDCOM umožnili 100 klientom DSS a deťom v náhradných a profirodinách, ktorí bojujú s následkami detskej mozgovej obrny, cievnej mozgovej príhody a mnohých ďalších neurologických diagnóz, absolvovať intenzívny 2-týždňový neurorehabilitačný program v ADELI Medical Center. Veríme, že im pomôže vrátiť sa zdravší, samostatnejší a povzbudení do života. Veď šanca na zmenu aj v ich živote je pri správnom terapeutickom prístupe obrovská,“ hovorí Hana Mlkvá, riaditeľka Nadácie ADELI.

K pomoci v rámci charitatívneho projektu Pohni srdcom sa môže pridať ktokoľvek a to zaslaním jednorazového alebo pravidelného príspevku v ľubovoľnej výške cez špeciálnu darovaciu stránku www.pohnisrdcom.sk a od 1. 10. do 31. 12. 2019 aj zaslaním darcovskej SMS v tvare: DMS ADELI na číslo 877. Cena jednej DMS je 2 eurá.  „Oslovili sme aj partnerov z komerčného sektora, aby sa stali patrónmi liečby nevidených, zabudnutých klientov DSS, či opustených detí. A veríme, že rovnako ako bežní ľudia otvoria svoje srdce a pomôžu im získať nádej na lepší život,“ dodáva Hana Mlkvá z Nadácie ADELI.

Záujem o špičkovú neurorehabilitáciu v rámci charitatívneho projektu POHNI SRDCOM už prejavilo množstvo záujemcov z radov fyzicky i sociálne znevýhodnených klientov DSS i náhradných rodičov zdravotne znevýhodnených detí. Sú medzi nimi napríklad 30-ročný Tomáš, ktorý sa narodil s detskou mozgovou obrnou, ťažko rozpráva, je odkázaný na vozík a po úmrtí rodičov býva v domove sociálnych služieb. Alebo Silvia, ktorej v 3. ročníku gymnázia skrížil plány stať sa učiteľkou nádor na mozgu a dnes žije v domove sociálnych služieb 400 km od rodiny, ktorá sa o ňu bohužiaľ nemôže postarať. Ich príbehy nájdete už teraz na stránke www.pohnisrdcom.sk. Po posúdení zdravotného stavu a vhodnosti neurorehabilitácie v ADELI Medical Center lekárskym konzíliom sa títo záujemcovia zaradia do zoznamu vhodných adeptov na absolvovanie neurorehabilitačného programu v rámci projektu POHNI SRDCOM.

Všetky informácie o charitatívnom projekte Pohni srdcom nájdete na stránke www.pohnisrdcom.sk.