Zmáha vás jarná únava? Tieto dve bylinky ju porazia
Po dlhej zime je naše telo často oslabené v dôsledku nedostatku biologicky aktívnych látok a deficitu slnečného svitu, čo sa prejavuje skleslou náladou i únavou. Ako sa naštartovať do jarných dní prirodzene?
Možností je, samozrejme, viac. Dobrou voľbou je prečistiť a posilniť svoje telo úpravou stravy a začať sa viac hýbať. Čo sa týka stravy, potrebné živiny dodajú vyčerpanému organizmu aj niektoré bylinky. Ktoré by ste mali rozhodne vyskúšať?
- Púpava očisťuje
Púpavu si môžete nazbierať už od skorej jari. Príroda nám ju ponúka ako spôsob očistenia i posilnenia organizmu, pretože je zdrojom chlorofylu, vitamínov i minerálov. Čerstvé lístky i kvietky môžete použiť ako zdravú prílohu do šalátov alebo si z listov či koreňa pripraviť nálev. Ak máte čas nazvyš, na nezaplatenie je púpavový med.
Okrem očistenia a posilnenia tela má púpava aj ďalšie pozitíva – je výborné diuretikum, čo ocenia ľudia, ktorí majú problém so zadržiavaním vody v tele. Púpava pôsobí blahodarne aj na žalúdok a črevá (je prevenciou zápchy) a znižuje hladinu cholesterolu, a podporuje činnosť srdca.
Zápar z púpavy si pripravíte jednoducho – 2 čajové lyžičky sušených listov zalejte 2,5 dcl vriacej vody a po 10-tich minútach lúhovania preceďte. Na prečistenie sa čaj odporúča piť 3- krát denne.
- Žihľava detoxikuje i posilňuje
Ďalšou skvelou jarnou bylinou je pŕhľava dvojdomá. Najlepšie je zbierať mladé jarné výhonky a tie pridávať do šalátov, nátierok či omáčok alebo si pripraviť žihľavový čaj. Ten sa odporúča piť 2 týždne až 3-krát denne vždy čerstvý. Potom si treba urobiť 2 – 3 týždne prestávku a v prípade potreby žihľavovú kúru opakovať.
S čím všetkým vám pŕhľava pomôže? Je výborná na očistenie celého organizmu, vrátane čriev. Zároveň podporuje látkovú výmenu, čo je počas jarných mesiacov užitočná vlastnosť, keďže po zime býva metabolizmus spomalený. Nehovoriac o tom, že je na nezaplatenie, čo sa týka krvotvorby. Nuž a dámy ju môžu využiť aj pre krásu, pretože bojuje proti lupinám a zabraňuje vypadávaniu vlasov.
Náš tip: Žihľavové pesto
Pesto je vynikajúce napríklad na dochutenie cestovín a už dávno neplatí, že sa pripravuje iba z bazalky. Výborné je aj zo žihľavy. Čo budete potrebovať na jeho prípravu? Pripravte si čerstvo natrhanú mladú žihľavu, olivový olej, cesnak, hrubú morskú soľ a ligurček. Ako na to? Do mixéra dáme na menšie kúsky nakrájanú žihľavu, pridáme olej (množstvo podľa požadovanej konzistencie) a cesnak. Následne príde na rad ligurček a nakoniec soľ. Pesto dáme do uzatvárateľného pohára do chladničky kde vydrží asi 4 týždne.
-w-