Životabudič, ktorý nenaruší váš biorytmus! Ktorý to je?

Leto je nenávratne preč a horúčavy vystriedali chladné rána a ešte chladnejšie večery. Áno, už sú tu tie dni, kedy nám namiesto ľadového čaju padne vhod šálka teplého nápoja. Aj ten si však treba vyberať s rozumom! Aby potešil vaše chuťové poháriky aj telo.

Šálka horúceho cereálneho nápoja ešte nikdy nič nepokazila. Ak ešte stále váhate, či si do svojho nápojového lístka pridať tento nápoj, prečítajte si nasledujúce riadky.

Klop, klop! Kto je? Vláknina!

Aj káva alebo čaj majú svoje výhody, no ani jeden z nich nie je zdrojom vlákniny, ako je to v prípade cereálneho nápoja. „Vláknina pomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému. Ide o nestráviteľnú zložku potravy, ktorá prispieva k prečisteniu čriev. Preto je nevyhnutnou súčasťou nášho jedálnička, pričom odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka sa pohybuje okolo 27 - 40 gramov za deň,“ hovorí výživová poradkyňa Mgr. Zuzana Macková.
Vedeli ste, že vláknina pomáha správnemu fungovaniu obranyschopnosti, má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru a celý rad ďalších pozitív pre naše telo?

Biorytmus a kofeín nejdú ruka v ruke

Cereálny nápoj je skvelou alternatívou ku klasickej káve, ktorú sme zvyknutí piť pri každej príležitosti. Občas sa môže stať, že sa prichytíme pri tom, že šálok bolo akosi veľa. Pri cereálnom nápoji nie je potrebné riešiť podobné obmedzenia. Je vhodná aj pre tehotné ženy, deti či ľudí so zdravotnými ťažkosťami, ktorí sa kofeínu musia vyhýbať. Navyše je bez konzervačných a umelých prídavných látok. „Ženy, ale aj muži, ktorí si strážia telesnú hmotnosť, určite ocenia nízku energetickú hodnotu obilninových nápojov,“ ozrejmuje výživová poradkyňa.
Taký cereálny nápoj INKA obsahuje len 14 kalórií v jednej porcii a piť sa dá aj tesne pred spaním bez toho, aby ste sa museli obávať, že budete celú noc pozerať do stropu a počítať ovečky.

Lahodná chuť a nekonečné množstvo variácií

Cereálny nápoj nie je len skvelým spoločníkom na pitie. Využiť ho možno aj ako prísadu do koláčov alebo dezertov, ktorým dá nezameniteľnú chuť. Že potrebujete tipy na recepty? Nech sa páči, jesenné inšpirácie, ktoré potešia vaše chuťové poháriky.

Tekvicová pochutINKA

INGREDIENCIE
2 čajové lyžičky cereálnej zmesi INKA, 1 pohár mlieka, 1/3 šálky tekvicového pyré, 1 vanilkový struk, 1/4 čajovej lyžičky škorice, štipka muškátového orieška, štipka zázvoru, 3 čajové lyžičky medu

POSTUP
Tekvicu umyjeme, odstránime šupku a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C na 20 minút. Keď zmäkne, vyberieme ju a zmixujeme na jemné pyré. Posypeme škoricou, muškátovým orieškom, zázvorom a premiešame. V hrnci si uvaríme pohár mlieka s vanilkovým strukom a medom. Jemne premiešame. Pridáme 2 lyžičky cereálnej zmesi INKA. Necháme vychladnúť, potom nalejeme do misky a pridáme tekvicové pyré. Všetko spolu mixujeme cca 2 minúty. Pred podávaním posypeme škoricou alebo hnedým cukrom.

 

MatchINKA

INGREDIENCIE
300 ml cereálnej zmesi INKA, malá plechovka kokosového mlieka (chladená v chladničke cca 24 hodín), 1 čajová lyžička xylitolu,
1 čajová lyžička zeleného čaju matcha, 5 posekaných makadamových orechov

POSTUP
Otvoríme si vychladenú plechovku kokosového mlieka a oddelíme vodu od tuku. K tuku pridáme xylitol a rozmiešame na tuhú penu. Matcha rozpustíme v štyroch polievkových lyžiciach predhriatej kokosovej vody a necháme vychladnúť. Potom pomaly zmiešame s penou. Hotový cereálny nápoj INKA nalejeme do dvoch šálok, pridáme zmes a posypeme nasekanými makadamovými orechmi.