Žijeme v dobe prebytku a náš nenásytný mozog sa obracia proti nám!

Prečo zakaždým túžime po niečom viac? Chceme viac vecí, viac informácií, viac jedla, väčší vplyv, vyšší plat… A samozrejme novšie a krajšie auto, lepší byt či dom. A ešte jeden zákusok, ešte jedny šaty, hoci skriňa praská vo švíkoch…
Sme naprogramovaní chcieť stále viac? Mať väčšiu moc, viac jedla, čačiek, informácií... Ale prečo je to tak?
Ako skrotiť Nenásytný mozog? A na čo je to vôbec dobré?

Michael Easter je jeden z popredných svetových odborníkov na zmenu správania. Dokazuje, že problém nespočíva v nás samotných, ale v tom, že naša myseľ je primárne nastavená na pocit núdze, ktorý sme zdedili po pravekých predkoch. Dávnovekí ľudia museli neustále zháňať potravu, lebo inak by neprežili, no v dnešných časoch prebytku, keď môžeme uspokojiť svoje potreby okamžite, sa náš nenásytný mozog obracia proti nám.

Tím výskumníkov z najelitnejších svetových inštitúcií, ako sú Lekárska fakulta Harvardovej univerzity, King’s College London a Oxford, sa nedávno rozhodol, že preskúmajú tzv. online mozog.
Tvrdia, že internet zmenil našu myseľ trojako. V prvom rade nám poškodil schopnosť sústrediť sa. Nič prevratné. Na rovnakom zariadení pracujeme, učíme sa, komunikujeme, hráme hry, pozeráme filmy… rozumiete. Aplikácie, ktoré využívajú slučku nedostatku, nám kradnú pozornosť a bránia nám v sústredení, ktoré potrebujeme na skutočné pochopenie nejakého javu...

Technologické firmy a rôzne inštitúcie – zoznamovacie aplikácie, hry, reštaurácie, burzy a iné – si to uvedomili a chrlia na nás podprahové spúšťače nedostatku. Tie môžu byť priame, ako napríklad zhoršujúca sa ekonomika, ale aj sotva badateľné – ako keď si sused kúpi nové nablýskané auto.
Nenásytné nastavenie mysle však nenapravíme tak, že si budeme nasilu odopierať pôžitky. Najprv musíme pochopiť, prečo nie sme nikdy spokojní.

Michael Easter precestoval celý svet a zhováral sa s pozoruhodnými inovátormi a špičkovými vedcami:

  • stretol sa s geniálnym návrhárom hracích automatov v Las Vegas, ktorý vie, čo ľudí núti chcieť stále viac
  • strávil čas v horách Nového Mexika s benediktínskymi mníchmi, ktorí pestujú kávu a našli šťastie v samote
  • prostredníctvom online prenosu si zacestoval aj do vesmíru a pohovoril si s astronautom na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice
  • vyspovedal irackého psychiatra a špičkového odborníka na závislosti
  • vydal sa na dobrodružnú cestu do hôr za ženou, ktorá opustila miliónovú kariéru, našla pokoj v divočine a vlastní iba základné veci na prežitie.

Vďaka knihe Nenásytný mozog už vždy poľahky rozoznáte skryté spúšťače, ktoré vo vás vyvolávajú nespokojnosť. Začnete im účinne odolávať a budete viesť plnohodnotnejší život.