Žihľava nie je len burina
Na žihľavu sme sa zvykli pozerať ako na nežiaducu burinu. Najmä ak sa objavuje vo väčšom množstve v záhrade. Ale mali by sme si ju naopak vážiť a naučiť sa ju používať.
Mladé žihľavy sú vítanou zmenou v jarnom jedálnom lístku. Výborné sú pri príprave plnky, vynikajúce sú upravené ako špenát aj ako prídavok do jarnej bylinkovej polievky.
Svoje trvalé miesto majú vo vlasovej kozmetike. Ich dobrý účinok na vlasy je oddávna známy a odvar zo žihľavy (alebo čaj vzniknutý sparením žihľavovej vňate) sa používal pri umývaní vlasov na ich ozdravenie.
Na posilnenie rastu, odolnosti a vitality plodín poslúži nálev pripravovaný z mladých žihliav (pred rozkvitnutím). Obsahuje potrebné živiny a ďalej železo, vápnik, kyselinu kremičítú, vitamíny a stopové prvky. Tento zákvas pripravíme zo sto gramov čerstvých žihliav, ktoré necháme skvasiť asi v litri vody. Pred použitím sa riedi 1:10 na zálievku, 1:20 na postrek. Aplikuje sa každých 14 dní od rašenia pukov až po vývoj plodov ako prevencia proti obaľovačovi jablčnému, vrtuli čerešňovej, molici jablčnej a pod. Postrek sa odporúča aj ako prevencia proti nádorovrtosti maliníka.
Zálievka zeleniny žihľavovým nálevom sa má opakovať každých 14 dní. Predstavuje celkovú preventívnu ochranu proti chorobám a škodcom, napríklad proti zrnokazu hrachovému, plodomorke kapustovej a i. Nezriedený výluh sa osvedčil proti voške listovej. Dá sa ním účin ne zasiahnuť aj proti mravcom, keď ním opakovane polievame ich cestičky. Na to sa dajú použiť aj zvyšky nálevu. Ak nemáme prístup k voľne rastúcim žihľavám, vyhradíme im malé miestečko niekde nenápadne v kúte záhrady, ale zabezpečme, aby sa nerozrástli. Tým zároveň poskytneme útočisko húseniciam krásnych motýľov, predovšetkým bábočke žihľavovej, ale aj páviemu oku a admirálovi, ktoré budú oživovat našu záhradu.