Žerucha - zdravá a užitočná bylinka

Zdravá, užitočná, nenápadná a plná vitamínov, taká je žerucha. Ak ste ju nevyskúšali, môžete to napraviť. Veľkou výhodou je, že si ju môžete vypestovať v plytkej nádobke s mokrou vatou, hoci na parapetnej doske kuchynského okna. Rastlinky potrebujú veľa vlahy, preto vatu udržiavame stále vlhkú, na jej vyrastenie postačí päť dní.

 

Najvhodnejší čas na pestovanie žeruchy je koniec zimy a začiatok jari. Čas, kedy treba organizmu dodávať vitamíny, minerálne látky, predchádzať ochoreniam a jarnej únave. Žerucha má pikantnú vôňu a chuť pripomínajúcu reďkovku. Taká je žerucha - nenápadná, ale nápomocná pri viacerých zdravotných problémoch. Zdravie výrazne ovplyvňujú vitamíny A, B1, C, E, K, karotén. Žerucha je bohatá aj na minerálne látky. Obsahuje draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, chróm.
Ako žerucha podporuje zdravie?
  • Odstraňuje únavu
  • Zvyšuje vitalitu
  • Pomáha pri anémii
  • Prečisťuje krv
  • Reguluje činnosť pečene, pankreasu (podžalúdkovej žľazy) a žlčníka
  • Obsah chrómu zase reguluje pocit hladu
  • Podporuje imunitu.
 
Žeruchu konzumujeme zásadne v prírodnom stave. Pridávame ju do polievok, do varených zemiakov, do nátierok i do šalátov. Netreba sa dať odradiť štipľavou chuťou, práve tá spôsobuje, že mozog začne vylučovať hormón šťastia a cítime sa skvelo. Denná dávka by mala byť maximálne jedna polievková lyžica. Napriek významný účinkom žeruchy na mieste je striedmosť.
 
Pripravujete obložené chlebíčky? Nezabudnite na žeruchu! Zasypané čerstvo nastrihanou žeruchou lahodia oku, chuťovým bunkám a výrazne podporujú zdravie. Vyzdobte si okná žeruchou - podporíte svoje zdravie.
 
Autor: Anna Čunderlíková