Žena pochovaná zaživa...a prípad zmiznutých dievčat. Unesené

Unesené je vydarená detektívka o dvoch zločinoch, ktoré delia štyri desaťročia...a predsa ich čosi spája. Tajomstvo, ktoré postupne odhaľujete vo svižnom a napínavom románe, ktorý nominovali na prestížnu Edgar Award.
Dvojica hlavných postáv krásne prepája zločiny z minulosti a súčasnosti. Navyše Van musí bojovať so spomienkami na nočnú moru zo svojho detstva. So strachom, že odhalenie pravdy o unesených ju zavedie na cestu, z ktorej sa možno už nevráti...

Je leto 1980. Do lesa vojdú tri, no vráti sa len jedna. Nespomína si na nič, ani na osud ostatných. Polícia je celkom bezradná.

Leto 2022. Pochovanú v opustenej, starej industriálnej zóne nájdu mladú ženu. Žena drží náhrdelník, ktorý patril jednej zo zmiznutých dievčat...
Van Reedová je vyšetrovateľka oddelenia odložených prípadov minnesotskej BCA. Keď sa ukáže, že pochovaná žena je spojená s jedným z najslávnejších odložených prípadov v regióne, je to práve Van, ktorú povolajú na jeho riešenie. Na to, aby to však dokázala, sa musí vyrovnať s vlastnými démonmi – a to nielen tými z dávnej minulosti.

„Myslím, že si sa držal stôp záchranárov.“ To by urobil každý vyšetrovateľ vrážd, ktorý za niečo stojí. Zasvietila som na spútané kolená obete, potom späť na menšie šľapaje na východe. Buď tú ženu nezviazali predtým, ako ju zhodili do diery – čo mi pripadalo nepravdepodobné –, alebo sa na scéne objavila ďalšia žena či dieťa.

Harry Steinbeck je forenzný technik pre BCA známy svojou precíznou a efektívnou prácou. V spolupráci s Van sa však jeho exaktný prístup pridržiavajúci sa predpisov stretáva s jej chaotickou intuíciou a nečakanými predtuchami, ktoré Van nedávajú spať. Dokážu skĺbiť svoje rozdielne osobnosti a odhaliť desaťročia zabudnutý zločin?

Unesené je intenzívne krimi čítanie, ktoré baví a nadchýna. Skvelý psychologický triler, v ktorom autorka vykreslila vyšetrovateľku Van tak živo, akoby ste ju už poznali. Evangeline alias Van je sympatická, priateľská, ale zložitá postava, ktorá má svoju temnú minulosť. Zažila traumu, dokázala sa s tým vyrovnať, no ako to býva – minulosť môžete uspať, no kedykoľvek sa vie zobudiť.

Jess Lourey je autorkou Amazon Charts bestsellerov Napísala mnohé ďalšie diela vrátane poviedok, beletrie pre mladých dospelých a literatúry faktu. Jess získala ocenenie Anthony and Thriller Awards a bola nominovaná na Edgar, Agatha, and Lefty Award, vystupuje v TEDx, bloguje na Psychology Today a získala štipendium The Loft’s Excellence in Teaching.

Na TEDx Talk si môžete vypočuť skutočný príbeh stojaci za jej debutovým románom May Day. Žije v Minneapolise s premenlivou skupinou adoptívnych mačiatok (a občas šteniatok, lenže s nimi je kopa roboty).