Zemiakový šalát od babičky z Moravy
Potrebujeme:
1 kg zemiakov, 2 ks bobkový list, 150 g slaniny, 2 väčšie cibule, 250 ml vody, 1 PL oleja, 3 PL kryštálového cukru, 1 PL octu, mleté čierne korenie a soľ.
Postup:
Vyberieme si približne rovnaké zemiaky, dobre ich umyjeme a uvaríme v šupke - zemiaky zalejeme vriacou vodu, pridáme bobkový list a varíme. Zemiaky varené v šupke nesolíme, pridáme 1 PL oleja, nepopraskajú. Medzitým si pripravíme sladkokyslý nálev - zvaríme 250 ml vody, pridáme cukor, ocot a nadrobno nakrájanú cibuľu - sparená cibuľa je ľahšie stráviteľnejšia. Slaninu pokrájame na kocky a opražíme. Zemiaky nakrájame na kolieska, osolíme, okoreníme, zalejeme sladkokyslým nálevom a dobre premiešame. Necháme asi hodinu postáť a nakoniec pridáme opraženú slaninu. Výborný šalát k vypraženému mäsu, ku karbonátkam alebo k údenému mäsu. Výborne chutí aj samostatne. Takto pripravený zemiakový šalát ocenia najmä ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť tradičný zemiakový šalát s majonézou.
Nikto nie je chytrejší, ako všetky gazdinky dokopy. Dobrá rada sa určite zíde v každej kuchyni.
Autor receptu: Anna Čunderlíková
Viac receptov nájdete:
http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit