Zemiakové desatoro

Zemiakové desatoro

Za niekoľko stáročí sa produkt amerických náhorných plošín stal naším „druhým chlebom". Jedálniček si skutočne bez zemiakov už nedokážeme predstaviť. Aby boli zemiaky chutné a zachovali si zároveň všetky cenné látky neškodí pripomenúť si niektoré zásady:

1. Olúpané zemiaky kladieme do vody vcelku a krájame ich tesne pred prípravou, aby sa minerály a škrob z nich zbytočne neuvoľňovali.

2. Najviac cenných látok sa uchová v zemiakoch varených v šupe. Iba na jar vyklíčené zemiaky lúpeme, pretože sa v nich nahromadil jed solanín. Zelené zemiaky preto dobre okrájame.

3. Olúpané zemiaky vkladáme do osolenej studenej vody. Ak ich vložíme do vriacej, na povrchu zmazľavejú a vnútri ostávajú dlhšie surové. Pri príprave polievok a omáčok to neprekáža, pretože do nich zemiaky krájame na menšie kúsky a uvoľnený škrob nám tekutinu mierne zahustí.

4. Rozvareniu zemiakov zabránime ak pridáme do vody trošku octu alebo citrónovej šťavy resp. kyseliny citrónovej.

5. Keď varíme olúpané zemiaky, vodu z nich nevylievame, ale použijeme na polievku, pretože sa do nej vylúhovali všetky živiny. Iba na jar z vyklíčených zemiakov vodu vždy vylejeme.

6. Ak robíme zemiakový šalát, necháme zemiaky dobre vychladnúť, aby sa pri krájaní zbytočne nerozpadávali. Úhľadné kúsky rýchlo nakrájame cez drôtené sitko, ktoré dostať na tento účel v predajniach domácich potrieb.

7. Dusené zemiaky pripravujeme tak, že ich podlejeme horúcou vodou a prikryjeme. Takto pripravujeme známy „falošný guláš".

8. Zemiaky, z ktorých budeme robiť hranolky, lupienky alebo tyčinky musíme namočiť asi na štvrťhodinu do studenej vody, aby sa z nich škrob čiastočne vyplavil. Inak by sa nám prichytávali na panvicu. Potom ich vysušíme v čistej utierke.

9. Keď chceme mať koláče dlhšie vláčne a šťavnaté, pridáme do cesta malé množstvo uvarených a prelisovaných zemiakov.

10. Pri pražení hranolkov dbáme na to, aby boli v oleji ponorené. Najlepšie sa preto pripravujú vo fritovacom hrnci. Kedysi bolo dostať drôtené sito, ktoré sa s hranolkami ponorilo do oleja.

Tuk z hranolkov nám dobre vysaje pijavý papier, na ktorý hranolky vysypeme. Solíme ich tesne pred podávaním alebo až na tanieri, aby nezvlhli. Potom by neboli chrumkavé.

(po)