Zelený hrášok milujú deti i dospelí. Aké sú jeho top benefity?
Zelený hrášok môžete pestovať na záhrade od jari do jesene v závislosti od odrody. Strúčiky skrývajú zelené guličky, ktoré prospievajú zdraviu.
Avšak pokiaľ nemáte k dispozícii čerstvý hrášok, vždy môžete siahnuť po mrazených variantoch, ktoré sa dajú použiť v pestrej škále receptov. Dnes si však posvietime na nutričné benefity čerstvého zeleného hrášku.
Čo obsahuje čerstvý hrášok?
1 šálka čerstvého hrášku, čo je približne 145 gramov, obsahuje pestrú paletu látok. Ktoré sú to?
- 117 kcal, 21 g uhľohydrátov, 8,3 g vlákniny, 7,9 g bielkovín,
- vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén a zinok,
- 55 mcg betakaroténu, luteín a ďalšie karotenoidy,
- vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, vitamín K a C.
Dobrou správou je, že podobné zloženie má aj mrazený hrášok. Ak ho šetrne tepelne upravíte, zachová si značné množstvo živín.
Zdravotné benefity hrášku
Čerstvý hrášok prospeje tráveniu a doplní do tela vitamín C. Pozrite sa spolu s nami, aké sú jeho zdravotné výhody.
Je zdrojom proteínov
Bielkoviny sa spolu s tukmi a sacharidmi zaraďujú medzi esenciálne makroživiny. Verte, či nie, hrach patrí medzi najlepšie zdroje proteínov v rastlinnej ríši. Nie nadarmo sa z hrachu vyrába, napríklad proteín pre vegánov. Čo však stojí za zmienku, hrášok obsahuje pestrú paletu aminokyselín, ako napríklad histidín, izoleucín, leucín, lyzín, treonín, tryptofán či valín.
Podporuje trávenie a znižuje cholesterol
Hrášok je bohatý na rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktorá prospieva tráviacemu traktu a zároveň znižuje cholesterol v krvi. Navyše je dokázané, že konzumácia hrášku podporuje vznik prospešných baktérií v čreve, ako sú laktobacily a bifidobaktérie.
Ak máte doma deti, ktoré nemajú rady zeleninu a ovocie, vyskúšajte im servírovať na tanier k hlavnému jedlu hrášok.
Zdroj foto: pixabay.com
Môže podporovať zdravie srdca
Zelený hrášok je zdrojom vlákniny, ktorá prispieva k zníženiu cholesterolu v krvi. Zároveň obsahuje draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Antioxidanty, ako napríklad vitamín C, karotenoidy a flavonoidy chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom a následným vznikom kardiovaskulárnych ochorení.
Pomáha chrániť pred rakovinou
Za tieto účinky sú zodpovedné napríklad saponíny. Tie sa spájajú s prevenciou vážnych ochorení, ako je napríklad rakovina. K tomuto efektu prispievajú aj ďalšie zastúpené antioxidanty.
Je pomocníkom pri redukcii hmotnosti
Dôvodov, prečo konzumovať hrach počas chudnutia, je viacero. Jedným z nich je vláknina, ktorá predlžuje pocit sýtosti. V tom jej pomáhajú i proteíny. Tie sú, samozrejme, kľúčové aj pre budovanie svalovej hmoty, ktorá je jedným z kľúčových faktorov pre správne fungovanie metabolizmu.
Máte veľkú úrodu zeleného hrášku? Tip, ako ho spracovať čo najšetrnejšie
Ak pestujete hrášok na záhrade a máte hojnú úrodu, dajte ho do uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky. Vydrží vám 2 až 3 dni.
Zelený hrášok si môžete aj zamraziť. Odporúča sa blanšírovanie v trvaní 2 minút s následným vložením do ľadového kúpeľa. Po precedení dajte hrach do vreciek a zamrazte. V mrazničke vám pokojne vydrží niekoľko mesiacov, až rok.
Mirka