Zelený hrášok milujú deti i dospelí. Aké sú jeho top benefity?

Zelený hrášok môžete pestovať na záhrade od jari do jesene v závislosti od odrody. Strúčiky skrývajú zelené guličky, ktoré prospievajú zdraviu.

Avšak pokiaľ nemáte k dispozícii čerstvý hrášok, vždy môžete siahnuť po mrazených variantoch, ktoré sa dajú použiť v pestrej škále receptov. Dnes si však posvietime na nutričné benefity čerstvého zeleného hrášku.

Čo obsahuje čerstvý hrášok?

1 šálka čerstvého hrášku, čo je približne 145 gramov, obsahuje pestrú paletu látok. Ktoré sú to?

  •   117 kcal, 21 g uhľohydrátov, 8,3 g vlákniny, 7,9 g bielkovín,
  •   vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén a zinok,
  •   55 mcg betakaroténu, luteín a ďalšie karotenoidy,
  •   vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, vitamín K a C.

Dobrou správou je, že podobné zloženie má aj mrazený hrášok. Ak ho šetrne tepelne upravíte, zachová si značné množstvo živín.

Zdravotné benefity hrášku

Čerstvý hrášok prospeje tráveniu a doplní do tela vitamín C. Pozrite sa spolu s nami, aké sú jeho zdravotné výhody.

Je zdrojom proteínov

Bielkoviny sa spolu s tukmi a sacharidmi zaraďujú medzi esenciálne makroživiny. Verte, či nie, hrach patrí medzi najlepšie zdroje proteínov v rastlinnej ríši. Nie nadarmo sa z hrachu vyrába, napríklad proteín pre vegánov. Čo však stojí za zmienku, hrášok obsahuje pestrú paletu aminokyselín, ako napríklad histidín, izoleucín, leucín, lyzín, treonín, tryptofán či valín.

Podporuje trávenie a znižuje cholesterol

Hrášok je bohatý na rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktorá prospieva tráviacemu traktu a zároveň znižuje cholesterol v krvi. Navyše je dokázané, že konzumácia hrášku podporuje vznik prospešných baktérií v čreve, ako sú laktobacily a bifidobaktérie.

Ak máte doma deti, ktoré nemajú rady zeleninu a ovocie, vyskúšajte im servírovať na tanier k hlavnému jedlu hrášok.


Zdroj foto: pixabay.com

Môže podporovať zdravie srdca

Zelený hrášok je zdrojom vlákniny, ktorá prispieva k zníženiu cholesterolu v krvi. Zároveň obsahuje draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Antioxidanty, ako napríklad vitamín C, karotenoidy a flavonoidy chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom a následným vznikom kardiovaskulárnych ochorení.

Pomáha chrániť pred rakovinou

Za tieto účinky sú zodpovedné napríklad saponíny. Tie sa spájajú s prevenciou vážnych ochorení, ako je napríklad rakovina. K tomuto efektu prispievajú aj ďalšie zastúpené antioxidanty.

Je pomocníkom pri redukcii hmotnosti

Dôvodov, prečo konzumovať hrach počas chudnutia, je viacero. Jedným z nich je vláknina, ktorá predlžuje pocit sýtosti. V tom jej pomáhajú i proteíny. Tie sú, samozrejme, kľúčové aj pre budovanie svalovej hmoty, ktorá je jedným z kľúčových faktorov pre správne fungovanie metabolizmu.

Máte veľkú úrodu zeleného hrášku? Tip, ako ho spracovať čo najšetrnejšie

Ak pestujete hrášok na záhrade a máte hojnú úrodu, dajte ho do uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky. Vydrží vám 2 až 3 dni.

Zelený hrášok si môžete aj zamraziť. Odporúča sa blanšírovanie v trvaní 2 minút s následným vložením do ľadového kúpeľa. Po precedení dajte hrach do vreciek a zamrazte. V mrazničke vám pokojne vydrží niekoľko mesiacov, až rok.

Mirka