Zelený cukor

 Vedeli ste, že existuje rastlina, ktorá je 300 krát sladšia ako cukor? Jej meno je Stévia sladká alebo Stevia rebaudiana. Známa i pod menom sladká tráva či medové lístky.

Jej domovom je Paraguaj a domorodí obyvatelia ju používajú už stáročia. Vďaka jej žuvaniu sa im takmer vôbec nekazia zuby. Vo vašej malej „parapetnej“ záhradke by mala mať pevné miesto vedľa petržlenovej vňate, bazalky a pažítky. Táto rastlinka dorastá do výšky 50 cm a na sladenie sa využívajú jej listy. Sú to malé kopijovité zúbkovité listy, ktoré sa používajú v čerstvej alebo sušenej forme. Jej sladkosť je podmienená dostatkom svetla a tepla. Mladé rastlinky potrebujú čas, aby dosiahli určitý stupeň sladkosti.

Jej čaro však nie je len v tom, že máte cukor stále poruke a v nevšednej forme, ale hlavne pre jej účinky. Je vhodná pre diabetikov a pre ľudí držiacich diétu, neobsahuje totiž žiadne kalórie. Zabraňuje únave, má podporný účinok pre myseľ, udržiava rovnováhu cukru v krvi a pečeni, znižuje krvný tlak. Potlačuje chuť na cigaretu a alkohol, má antibakteriálne účinky, dezinfikuje ústnu dutinu. Urýchľuje hojenie rán, pomáha liečiť kožné choroby, štartuje činnosť metabolizmu. Áno, v tejto rastlinke sa skrýva malý zázrak prírody.

Z jednej rastlinky dokážete vypestovať pol kila sušenej rastliny. Zvyčajne sa na liter čaju používajú dva – tri lístky. Dnes ju už bežne dostanete i u nás a v tomto období je najvhodnejší čaj na jej kúpu. Pravidelnou zálievkou, hnojením a dostatkom slnka docielite, že sa jej bude u vás doma dariť.