Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov na svete

Ak stále pochybujete o jeho pozitívnych účinkoch, tak mu jednoducho dajte šancu a začnite ho piť. Má mnoho priaznivých účinkov na telo i psychiku.

Najdlhšie poznajú čaj v Číne a Indii. Aktuálne patrí k najobľúbenejším nápojom na svete. Zelený čaj je jedným z tých, ktoré sú najbohatšie na antioxidačné látky. Práve antioxidanty sú ochrancami ľudských buniek pred poškodením. Okrem toho má príjemnú chuť a obsahuje menej kofeínu ako napríklad čierny čaj. Množstvo tejto stimulačnej látky sa v zelenom čaji pohybuje okolo 25 miligramov.

Posilňuje obranyschopnosť človeka
Zelený čaj obsahuje látky, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Sú to hlavne flavonoidy a katechíny, ktoré patria medzi silné antioxidanty. Vďaka nim môžete byť zdravší a sviežejší.

Zastavuje rast a množenie baktérií a plesní
Vedecké štúdie naznačujú že antioxidanty a to hlavne katechíny, pomáhajú bojovať proti bakteriálnym a plesňovým ochoreniam.

Vyrovnáva hladinu cholesterolu v krvi
Flavonoidy, ktoré sú bohato obsiahnuté v zelenom čaji, sa podieľajú na znížení hladiny LDL cholesterolu v krvi a, naopak, zvýšení úrovne dobrého cholesterolu HDL. To znamená, že sú prevenciou proti vzniku srdcovocievnych ochorení.

Posilňuje zuby a odstraňuje zápach z úst
Zelený čaj je súčasťou zubných pást a ústnych vôd. Je to hlavne preto, že má schopnosť zamedziť tvorbe a rastu baktérií. Je prirodzeným zdrojom fluoridu, ktorý posilňuje zuby. Ďalšie látky pozitívne vplývajú na trávenie, ktoré môže byť príčinou zápachu z úst.

Omladzuje pokožku
Polyfenoly pokožku chránia, čím zabraňujú jej predčasnému starnutiu. Majú tiež schopnosť chrániť pred škodlivým slnečným žiarením, ktoré je príčinou starnutia pleti, ale aj pred vznikom iných kožných ťažkostí.

Je jedným zo spôsobov, ako predchádzať rakovine
Silné antioxidačné pôsobenie zeleného čaju sa potvrdilo aj mnohými vedeckými štúdiami, ktoré skúmali účinky zeleného čaju v súvislosti s rakovinou. Podľa nich sa javí ako vhodná forma prevencie, hlavne pred rakovinou prsníka a prostaty.

Je prevenciou Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby
Ako si udržať mozog v dobrej kondícii do vysokého veku? Existuje mnoho spôsobov, ako to dosiahnuť. Jedným z nich je aj pravidelné pitie zeleného čaju. Katechíny sa totižto podieľajú na ochrane mozgových neurónov.

Ako ho správne pripraviť?
Na jednu šálku sa používa približne 4-5 gramov čaju, čo sú zhruba dve čajové lyžičky. Zelený čaj sa nikdy nezalieva vriacou vodou, ideálna teplota by mala byť okolo 80 stupňov Celzia. Ako dlho zelený čaj lúhovať? V tomto smere sa odporúča riadiť pokynmi výrobcu. Najideálnejšie je piť zelený čaj bez cukru a bez akýchkoľvek iných sladidiel.

-m-