Zelenina – zdravá a takmer bez kalórií

 Zelenina je zdravá a obsahuje minimum kalórií. Vieme to všetci a predsa jej nekonzumujeme toľko, koľko by sme mali. Dnes vám predstavíme zeleninové zdroje vybraných vitamínov a kalorické hodnoty niekoľkých druhov zeleniny. Nezabúdajte na to, že najideálnejšie je zeleninu jesť v surovom stave, prípadne pripravenú v pare.

Vybrané vitamíny a ich zdroje

Vitamín A – kel, mrkva, špenát, špargľa, hrášok, brokolica, avokádo
Vitamíny skupiny B (B komplex) – hrach, avokádo, kukurica, špargľa, fazuľa, kel, brokolica, zelená paprika, mrkva, zemiaky, cibuľa
Vitamín C – špargľa, avokádo, hrášok, špenát, brokolica, kukurica, mrkva, cibuľa, zelená paprika, uhorka
Vitamín D – rôzne druhy húb
Vitamín K – listová zelenina

Obsah kalórií v zelenine

Neviete schudnúť? Zrejme robíte chybu vo svojom stravovaní. Naučte sa jesť mäso bez prílohy s kopou zeleniny. Zemiaky, ryža a cestoviny by mali byť pri aktívnej snahe o chudnutie nahradené práve čerstvou zeleninou. Zelenina je pre diétu ako stvorená. Zásobí organizmus dostatkom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, obsahuje minimum kalórií, je chutná a možno ju pripraviť na tisíc rôznych spôsobov.

Skúste objaviť čaro zeleninových šalátov pripravených z najrozličnejšej zeleniny. Dochucujte olivovým olejom alebo balsamicovým octom. Vyhýbajte sa kalorickým dressingom. Nepoužívajte tučnú kyslú smotanu, majonézu ani tatársku omáčku. Nahraďte ich bielym nízkotučným jogurtom.

Ak sa vám „preje“ čerstvá zelenina, skúste použiť parný hrniec. Brokolica, karfiol i ďalšie druhy zeleniny chutia skvelo i parené, ak ich viete správne pripraviť.

Zoznámte sa so zeleninou s najmenším počtom kalórií

Najmenší počet kalórií obsahujú (do 100 kJ/100g): cuketa, čakanka, špargľa, uhorky, zelená paprika, kapusta, rajčiny, reďkvičky, žerucha, šalát
Počet kilojoulov od 101 až 150/100g: brokolica, kaleráb, zeler, skorá cibuľka, fenikel, kučeravý kel, karfiol, červená paprika, špenát
Počet kilojoulov od 151 po 200/100g: artičoky, cibuľa, červená repa, hlávkový kel, kôpor, mrkva, pór
Počet kilojoulov nad 200/ 100g: zemiaky, cesnak, hrášok, ružičkový kel, chren, kukurica cukrová, patizón, pažítka, petržlen.

(-de-)