Zelenina, ktorá ovládla svet: Vyskúšajte špargľový sorbet

 Svet dezertov dnes ponúka množstvo lákavých kombinácií, no jeden unikát prekoná všetky predstavy. V hlavnej úlohe bude počas nasledujúcich týždňov veľmi zdravá zelenina, a to špargľa. Okrem toho, že sa dá pripraviť na veľa spôsobov, hviezdou medzi  jarnými gastronomickými špecialitami bude tento rok špargľový sorbet.

Kvalitná zmrzlina je dnes stále populárna, no najmä v teplom počasí sa do popredia dostáva aj sorbet. Prečo práve so špargľou? „Počas podávania špargľového menu sme mali vždy dezert bez špargle – k dezertu mi špargľa skrátka nepasovala. Vyskúšal som však urobiť sorbet z bielej špargle, doplnil ho čerstvými jahodami a myslím, že sa to podarilo,“ vysvetľuje Tomáš Opletal, šéfkuchár reštaurácie Brasserie Anjou v Sheraton Bratislava Hotel.
Špargľa sa už viac ako päťtisíc rokov považuje za elixír zdravia a mladosti. Je veľmi zdravá aj chutná, obsahuje veľa vlákniny a vitamínov, znižuje hladinu cholesterolu a cukru a má dobrý vplyv na obličky a močové cesty.  „Zaujímavosťou  je aj to, že biela a zelená špargľa je tá istá rastlina. Biela rastie zakrytá, kvôli čomu nezozelenie. Ak si doma zasadíte napríklad hrášok do tmy, tak aj hráškové výhonky budú biele,“ hovorí Tomáš Opletal.

Sorbet z bielej špargle (cca 15 porcií)

Ingrediencie:
1 kg biela špargľa
Šťava z polovice veľkého citróna
100 g kryštálového cukru
4g/2 veľké plátky želatíny
30 g glukózy

Postup:
Želatína sa najprv namočí do studenej vody. Potom odšťavíme surovú bielu špargľu (cca 650 ml). Takto vzniknutý špargľový džús zľahka zahrejeme v hrnci na slabom ohni. Následne v ňom rozmiešame glukózu a kryštálový cukor. Medzitým necháme rozpustiť želatínu a pridáme do nej citrónovú šťavu. Všetko to scedíme cez jemné sitko do pacojetovej nádoby a necháme zamraziť. Ak máte stroj na sorbet, tak ho môžete použiť miesto pacojetu.