Zelenina a ovocie pre zdravé srdce

Kardiovaskulárne ochorenia sú jednou z hlavných príčin úmrtí takmer na celom svete. Jedným zo spôsobov, ako im predchádzať, je konzumovať dostatok ovocných a zeleninových plodov.

Ak zjete denne minimálne 5 porcií rôznorodého ovocia a zeleniny, nielenže znížite riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ale celkovo podporíte svoje zdravie. Ovocie a zelenina sú plné výživných látok, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia človeka pred chorobami. Ktoré z nich sú však najlepšími ochrancami proti kardiovaskulárnym ochoreniam?

Ovocie, zelenina a srdce
Drvivá väčšina odborníkov sa zhodne na tom, že by sme mali konzumovať rozličné druhy ovocia a zeleniny. Tak existuje najväčšia pravdepodobnosť, že v ľudskom tele bude zastúpený dostatok potrebných živín. V tomto smere sú nevyhnutné antioxidanty. Pomáhajú zabrániť kôrnateniu tepien, vysokému cholesterolu či krvnému tlaku. Medzi najvýznamnejšie patria vitamíny A a C. Pre zdravie kardiovaskulárneho systému je dôležitá aj vláknina a to hlavne rozpustná. Bohato zastúpená je v ovocí a zelenine.

3 druhy ovocia a zeleniny pre zdravé srdce

Brokolica
Brokolica je bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a napríklad aj polyfenoly. Tieto látky majú schopnosť chrániť organizmus človeka pred civilizačnými ochoreniami, a teda aj pred srdcovocievnymi chorobami. Okrem brokolice konzumujte aj ostatnú tmavú listovú zeleninu.

Černice
Černice sú bohaté na vlákninu, polyfenoly, vitamín A, C, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a ďalšie. Sú skvelým ovocím, ktoré chráni srdcovocievny systém. Fungujú tiež ako analgetikum, čiže tlmia bolesť.

Jablká
Okrem vitamínov a minerálov obsahujú aj pektín, kvercetín a  antioxidanty. To z nich robí ovocie, ktoré je pre človeka prospešné vo viacerých smeroch, zdravie srdca nevynímajúc.

Najlepšie spôsoby konzumácie
Samozrejme, najideálnejšie je konzumovať ovocie a zeleninu čerstvé. Tak je v nich zachovaných čo najviac živín. Vhodné je však aj odšťavovanie. Pri tepelnej úprave dochádza ku stratám niektorých látok, ako napríklad vitamínu C. Naopak, ak sa rozhodnete ovocné plody sušiť, podiel niektorých zastúpených živín sa dokonca zvyšuje (napr. vlákniny). Pozor však na vysoký obsah cukru.

Ďalšie tipy pre zdravý kardiovaskulárny systém

  • udržujte si normálnu hmotnosť
  • zaraďte do jedálnička celé zrná
  • obmedzte príjem nezdravých tukov, cholesterolu a sodíka
  • jedzte kvalitné proteíny (ryby, vaječné bielky, hydina bez kože)
  • hýbte sa

-m-