Zelené guľôčky hrášku vám pomôžu schudnúť a podporia imunitu

Mladý zelený hrášok chutí sladko a je šťavnatý. Konzumáciou týchto chutných guľôčok dodáte telu energiu, množstvo vitamínov, minerálov a aj stopových prvkov.
Možno i vy ste sa deň čo deň ako malé deti tajne zakrádali k susedkiným hriadkam hrachu. So vzrušením ste odtŕhali zelené struky a náhlivo si do úst vkladali zelené guľôčky. Vtedy ste ešte netušili, aký je zelený hrášok zdravý. Viete, aké sú niektoré z jeho zdravotných výhod?

  • Oplatí sa jesť ho pri chudnutí

Hrášok má nízky glykemický index, čiže nespôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi. Stabilná úroveň krvného cukru je pri chudnutí dôležitá, pretože jeho výkyvy vedú k hladu, ktorý sa dá iba ťažko ovládať. Okrem toho obsahuje vlákninu, ktorá má zásluhu na dlhodobejšom udržaní pocitu sýtosti a pôsobí preventívne proti zápche. Sto gramov hrášku pokryje dennú potrebu vlákniny až na 13 percent. Bonusom je aj obsah bielkovín, ktoré majú vysokú schopnosť zasýtiť.

  • Vaša pleť si ho zamiluje

Pre získanie a udržanie krásnej pokožky je potrebných mnoho látok. Dôležité sú napríklad vitamíny C, E alebo zinok. Nájdete ich aj v hrášku. Pravidelná konzumácia hrášku zlepšuje aj kvalitu vlasov a celkovo spomaľuje proces starnutia.

  • Patrí do jedálnička budúcich mamičiek

Drobné zelené guľôčky sú zdrojom kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre zdravý vývoj dieťaťa. Preto by tehotné ženy mali pravidelne konzumovať hrášok. Sto gramov tejto šťavnatej pochúťky pokryje dennú potrebu kyseliny listovej približne na 16 percent.

  • Je doslova nabitý vitamínom C

Vymenovať všetky funkcie kyseliny askorbovej v ľudskom tele nie je jednoduché, pretože je prítomná pri mnohých procesoch v ľudskom organizme. Tak napríklad podporuje vstrebávanie železa, urýchľuje hojenie rán, chráni človeka pred infekčnými a vírusovými ochoreniami. V sto gramoch hrášku sa nachádza približne 40 mg vitamínu C, čo je takmer 70 percent odporúčanej dennej dávky.

  • Podporí sústredenie

Ak neviete, čo zdravé si dať v práci na desiatu, siahnite po hrášku. Okrem toho, že vám dodá energiu, a to napriek nízkemu obsahu kalórií, podporuje aj sústredenie. Siahnite po ňom i vtedy, keď pociťujete únavu.

  • Čo s ním, aby vydržal čo najdlhšie?

Ak ste nútení zelené struky kupovať, snažte sa ich spotrebovať čo najskôr. V chladničke vám vydržia maximálne 48 hodín, potom strácajú chuť. Lepšie je hrach blanšírovať, teda na chvíľu ponoriť do vriacej vody a ihneď do studenej. Nezabudnite vodu, v ktorej hrach blanšírujete, primerane osoliť. Po odkvapkaní dajte hrach do mrazničky.

  • Tip na konzumáciu

Hrášok môžete pridať do zeleninových šalátov surový, alebo ho krátko blanšírujte a potom pridajte k zelenine.

  • Kozmetický tip

Hrach je výborný nielen na konzumáciu, ale aj na použitie v domácej pleťovej kozmetike. Zmixovaný hrášok môžete zmiešať napríklad s trstinovým cukrom alebo jemnými ovsenými vločkami a použiť ako píling.

-w-