Zdroje vitamínu D v zime. Poznáte ich?

Ak človek trávil dostatok času na slnku počas leta, zásoby vitamínu D mu môžu vydržať do začiatku zimy. Avšak potom je potrebné déčko dopĺňať. Aké sú možnosti?

Vitamín D plní v ľudskom tele veľa dôležitých funkcií. Je kľúčovým hráčom v udržiavaní zdravia kostí, posilňuje imunitný systém, reguluje hladinu cukru v krvi a predstavuje prevenciu vzniku cukrovky, je bojovníkom proti rakovine i srdcovým chorobám, zlepšuje náladu, podporuje koncentráciu, zlepšuje zdravie pokožky a ďalšie.

Avšak v dôsledku sedavého spôsobu života a nedostatočného pobytu na slnku od jari do jesene väčšina populácie nemá dostatočnú hladinu vitamínu D v tele. Prejaviť sa to môže únavou, náchylnosťou k infekčným chorobám, nespavosťou, kožnými ťažkosťami a tak ďalej.

Počas slnečných mesiacov je výborným zdrojom déčka pobyt na slnku bez opaľovacieho krému. Avšak v zime to možné nie je. Vitamín D treba doplniť z iných zdrojov, napríklad potravín. Ktoré sú vhodné?

  • Tučné ryby

Jedným z výborných zdrojov vitamínu D sú tučné ryby. 100 g lososa dokáže pokryť dennú dávku až na 80 percent. Pomôcť si môžete aj kvalitným konzervovaným či údeným lososom. Déčko obsahujú aj ďalšie ryby, ako mečiar, pstruh, tilapia či halibut.

Zdroj: freepik.com

  • Fortifikované mlieko a rastlinné nápoje

Ak ste fanúšikom mlieka, môžete vitamín D doplniť prostredníctvom mlieka obohateného o vitamín D. V prípade, že nie, aj mnohé rastlinné nápoje sú fortifikované o vitamín D, a tak prispievajú k vyrovnaniu jeho hladiny v organizme.

  • Vajíčka

V jednom veľkom vajíčku môže byť 1,1 mcg vitamínu D, čo je zhruba 6 percent odporúčanej dennej dávky. Zdrojom vitamínu D sú najmä žĺtky. Avšak je dôležité, aby vajíčka pochádzali od sliepok, ktoré trávia čas na slnku, alebo ich krmivo je obohatené o vitamín D.

  • Olej z treščej pečene

Keďže nie každý má prístup ku kvalitným rybám, alternatívou vitamínu D i prospešných zdravých tukov môže byť olej z treščej pečene. Pripomenúť treba aj to, že je aj výborným zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitým antioxidantom a v ľudskom tele plní veľa dôležitých funkcií.

  • Huby

Déčko sa dá do organizmu doplniť aj konzumáciou húb nazbieraných v prírode, ideálne ak boli sušené voľne na vzduchu alebo v sušičke pri vhodnej teplote. Komerčne pestované huby zvyčajne obsahujú minimálne množstvá tohto dôležitého vitamínu. Avšak pre dobré vstrebávanie vitamínu D nielen z húb sa odporúča pridať k nim nejaký zdroj tuku, keďže déčko je vitamínom rozpustným v tukoch.
Mirka