Zdravý zrak, kosti a ochranu proti rakovine zabezpečí špenát

V poslednom čase sa v súvislosti so zdravou výživou skloňuje slovo antioxidanty. Sú to látky, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Sú bohato zastúpené v mnohých potravinách. Jednou z nich je aj špenát, v ktorom sa nachádza minimálne 13 druhov flavonoidov, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Vďaka nim, ale aj ďalším látkam pomáha pravidelná konzumácia špenátu človeku zostať zdravým, sviežim a vitálnym do vysokého veku.

Chudobný na kalórie, bohatý na živiny
Z vitamínov je najbohatšie zastúpený vitamín K, no nechýbajú ani ďalšie: vitamín A, C, E a skupiny B. Z minerálov sú to najmä železo, horčík, mangán, meď, vápnik, zinok a draslík. Sto gramov špenátu pritom obsahuje iba 23 kalórií.
Špenát má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Ak sa ho rozhodnete jesť pravidelne, bude to osožné pre celé telo. Tak napríklad špenát prospieva tráviacemu traktu a udržuje vyrovnanú hladinu cukru v krvi. Aj konzumáciou tejto zeleniny sa teda dá predchádzať prejedaniu a maškrteniu. Zastúpené antioxidanty hrajú významnú úlohu v prevencii civilizačných chorôb, ako napríklad rakoviny. V prípade, že máte ťažkosti so zrakom, špenát by mal byť neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička. Obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré sú významnými bojovníkmi proti šedému zákalu. Špenát je tiež zeleninou, ktorá sa podieľa na krásnej a zdravej pokožke. Špenát podporuje aj činnosť mozgu a jeho funkcie. Teda ak chcete, aby bol váš mozog v kondícii do vysokého veku, špenát je výbornou potravinou. Táto listová zelenina je aj zásobárňou kyseliny listovej, ktorá je veľmi dôležitá pre budúce mamičky. Príjem špenátu by tiež mali zvýšiť ľudia, ktorí trpia anémiou i  ženy, ktoré majú práve menštruáciu a trpia silným krvácaním.

Tipy na prípravu
Špenát výborne chutí čerstvý, ale aj ako súčasť mnohých pokrmov. Hodí sa napríklad ku zapekanej brokolici či karfiolu, do zeleninových šalátov, prívarkov a tiež do zeleninových nápojov. Lístky špenátu môžete pokojne použiť na prípravu obložených chlebíkov. V prípade, že sa snažíte zhodiť prebytočné kilá, inšpirujte sa nasledovným receptom.

Ľahký zeleninový šalát so špenátom
Suroviny:
špenát, rukola, ľadový šalát, rajčiny, obľúbený syr, pažítka, olivový olej, soľ, korenie, šťava z citróna, dijonská horčica
Postup:
Špenát, rukolu, ľadový šalát dáme do misky spolu s nakrájanými rajčinami a pažítkou. Všetko osolíme a okoreníme. Zalejeme to zálievkou pripravenou z olivového oleja, horčice a niekoľkých kvapiek citróna. Nakoniec pridáme kúsky obľúbeného syra a premiešame. Na tanieri môžeme dozdobiť ľanovými, tekvicovými či sezamovými semiačkami.

-m-