
Zdravý, rýchly a chutný recept z teplovzdušnej fritézy: CHRUMKAVÉ MÄSOVÉ GUĽKY
Tento recept na mäsové gule v teplovzdušnej fritéze je skvelý spôsob, ako pripraviť šťavnaté a chutné gule bez nadmerného oleja.
Mleté hovädzie mäso sa zmieša s bylinkami, strúhankou, vajíčkami a strúhaným syrom, vytvaruje sa do gúľ a pečie v teplovzdušnej fritéze. Podáva sa s lahodnou horčičnou omáčkou, ktorá je pripravená z masla, vývaru a mlieka.
Ingrediencie:
-
650–700 g mletého hovädzieho
-
120 g strúhanky
-
80 g čedaru
-
1 lyžička tymiánu, oregána a rozmarínu
-
½ lyžičky soli
-
½ lyžičky čierneho mletého korenia
-
2 strúčiky cesnaku
-
2 vajcia
-
60 ml mlieka
Omáčka:
-
80 g masla
-
2,5 lyžice hladkej múky
-
320 ml hovädzieho vývaru
-
250 ml mlieka
-
3 lyžičky dijonskej horčice
-
čierne mleté korenie
Postup:
- Do misy si dáme všetky suroviny na gule a dôkladne premiešame. Najlepším nástrojom sú v tejto situácii ruky. Zo zmesi vytvarujeme 14-16 gulí, ktoré odkladáme na pekáčik teplovzdušnej fritézy.
- Fritézu nastavíme na 190 °C s časovačom na 12 minút. Mäsové gule zľahka polejeme olejom a vložíme do rozohriatej fritézy. Po upečení necháme 5 minút odležať.
- Medzitým si pripravíme jednoduchú horčicovú omáčku.
- V menšej panvici si rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania metličkou necháme minútu zapražiť.
- Prilejeme vývar a opäť miešame až do zhustnutia zmesi. To bude iba pár sekúnd.
- Pridáme mlieko, horčicu a korenie a opäť miešame, kým nám vznikne jemná krémová omáčka. Podľa chuti osolíme. Podávame ideálne so zemiakovou kašou.
Videá pre inšpiráciu:
Ďalšie zdravé, rýchle a chutné recepty z teplovzdušnej fritézy:
Zdroj foto: Freepik