Zdravý, rýchly a chutný recept z teplovzdušnej fritézy:  CHRUMKAVÉ MÄSOVÉ GUĽKY

Zdravý, rýchly a chutný recept z teplovzdušnej fritézy: CHRUMKAVÉ MÄSOVÉ GUĽKY

Tento recept na mäsové gule v teplovzdušnej fritéze je skvelý spôsob, ako pripraviť šťavnaté a chutné gule bez nadmerného oleja.

Mleté hovädzie mäso sa zmieša s bylinkami, strúhankou, vajíčkami a strúhaným syrom, vytvaruje sa do gúľ a pečie v teplovzdušnej fritéze. Podáva sa s lahodnou horčičnou omáčkou, ktorá je pripravená z masla, vývaru a mlieka.

Ingrediencie:

  • 650–700 g mletého hovädzieho

  • 120 g strúhanky

  • 80 g čedaru

  • 1 lyžička tymiánu, oregána a rozmarínu

  • ½ lyžičky soli

  • ½ lyžičky čierneho mletého korenia

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 vajcia

  • 60 ml mlieka

Omáčka:

  • 80 g masla

  • 2,5 lyžice hladkej múky

  • 320 ml hovädzieho vývaru

  • 250 ml mlieka

  • 3 lyžičky dijonskej horčice

  • čierne mleté korenie

Postup:

  1. Do misy si dáme všetky suroviny na gule a dôkladne premiešame. Najlepším nástrojom sú v tejto situácii ruky. Zo zmesi vytvarujeme 14-16 gulí, ktoré odkladáme na pekáčik teplovzdušnej fritézy.
  2. Fritézu nastavíme na 190 °C s časovačom na 12 minút. Mäsové gule zľahka polejeme olejom a vložíme do rozohriatej fritézy. Po upečení necháme 5 minút odležať.
  3. Medzitým si pripravíme jednoduchú horčicovú omáčku.
  4. V menšej panvici si rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania metličkou necháme minútu zapražiť.
  5. Prilejeme vývar a opäť miešame až do zhustnutia zmesi. To bude iba pár sekúnd.
  6. Pridáme mlieko, horčicu a korenie a opäť miešame, kým nám vznikne jemná krémová omáčka. Podľa chuti osolíme. Podávame ideálne so zemiakovou kašou.

Videá pre inšpiráciu:

Ďalšie zdravé, rýchle a chutné recepty z teplovzdušnej fritézy: 

Zdroj foto: Freepik