Zdravé pochúťky, ktoré poznali už naše staré mamy

Za základ jedálnička našich predkov možno považovať strukoviny, obilniny, zemiaky a tiež zeleninu.

Samozrejme, nemožno zabudnúť na mliečne výrobky, doma dopestované ovocie, lesné plody, ale aj bylinky a med. Vo sviatok bolo na stole mäso, hydina či ryby. Ktoré jedlá našich starých materí si vychutnávame aj dnes a sú navyše veľmi zdravé?

Pohánka

V minulosti bola bežným jedlom našich predkov. Konzumovali ju hlavne chudobní. Potom upadla do zabudnutia a dnes je zase obľúbenou a zdravou surovinou. Možno z nej pripraviť kašu, placky, pridať ju do polievok alebo ju použiť namiesto bežnej prílohy. Jej prednosťou je ľahká stráviteľnosť, jednoduchá príprava a obsah viacerých biologicky aktívnych látok: vitamínov zo skupiny B, rutínu, železa, zinku, vápnika atď.

Bryndza

Považujete bryndzu za úplne bežnú potravinu? Chyba! Tradičná bryndza pripravená z nepasterizovaného mlieka je bohatá na probiotiká, ktoré prospievajú tráviacemu traktu a posilňujú imunitný systém. Ich sila spočíva v tom, že sú nielenže bohato zastúpené, ale v bryndzi je ich viac ako dvadsať druhov. Navyše je bohatá na vápnik, železo, vitamíny zo skupiny B, vitamín E a aj bielkoviny.

Cícer

Aj táto strukovina sa opäť dostáva na výslnie. Je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, viaceré vitamíny, minerály a stopové prvky. Prednosťou cíceru je aj to, že v porovnaní s ostatnými strukovinami je ľahšie stráviteľný.

Med

Hoci med obsahuje veľa glukózy a fruktózy, a preto ho treba konzumovať s mierou. Za obvyklé denné množstvo sa považujú 3-4 čajové lyžičky. Tie sú príjemným spestrením jedálneho lístka a tiež obsahujú veľa živín: vitamíny zo skupiny B, viaceré minerály a stopové prvky, aminokyseliny a ďalšie.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta je výborným prostriedkom na posilnenie imunitného systému. Prospieva tráveniu, prečisťuje črevá, vďaka vláknine zasýti, podporuje krvotvorbu atď. Je stvorená na konzumáciu hlavne počas studených mesiacov.