Zdravé návyky pridávajú ženám 10 rokov života bez rakoviny i cukrovky, mužom 7

Je jedno, či máte tridsať, alebo po šesťdesiatke. Vždy sa oplatí začať robiť pozitívne zmeny v životnom štýle a vytrvať v nich. Prejaví sa to na kvalite zdravia, úrovne energie i dĺžke života.

Nie je to tak dávno, čo bol publikovaný výskum, ktorý sledoval životný štýl 111 000 ľudí po obdobie viac ako 20 rokov. Výsledky tejto štúdie sú potešujúce, pretože potvrdil to, že začať so zdravým životným štýlom sa oplatí bez ohľadu na vek.

Okrem toho štúdia priniesla závery, že zdravý životný štýl môže pomôcť ženám získať 10 rokov života navyše, mužom 7 rokov bez rakovinových ochorení, srdcových chorôb a cukrovky druhého typu.

Na čo sa výskumníci zamerali?

Pre výskumníkov bolo dôležité, do akej miery vedú účastníci štúdie zdravý životný štýl. Ženy i muži vo veku 50 rokov, ktorí sa zúčastnili štúdie, museli uviesť, či spĺňajú aspoň štyri z piatich kritérií. Konkrétne išlo o to, že nikdy nefajčili, jedli zdravú a vyváženú stravu, denne si dopriali 30 minút miernej alebo intenzívnej aktivity, ich index telesnej hmotnosti bol medzi 18,5 až 24,9 a ženy nevypili denne viac ako malý pohár vína, muži polliter piva.


Zdroj foto: freepik.com

Aké boli výsledky? Tie ženy, ktoré spĺňali štyri kritéria z piatich, žili priemerne ďalších 34 rokov bez toho, aby dostali rakovinu, infarkt, mŕtvicu či cukrovku druhého typu a čo je dôležité, žili o 10 rokov dlhšie ako tie, ktoré tak nerobili.

o sa týka mužov, pre nich dodržiavanie štyroch kritérií z piatich znamenalo 31 rokov života bez spomínaných ochorení a 7 rokov života navyše v porovnaní s tými chlapmi, ktorí tak nerobili.

Štúdia priniesla aj ďalšie zaujímavé zistenia. Najnižšiu priemernú dĺžku života bez ochorení mali muži a ženy s obezitou a muži, ktorí vyfajčili denne viac ako 15 cigariet denne.


Zdroj: freepik.com

Tipy, ako začať žiť zdravšie hneď teraz

Ak sa pohrávate s myšlienkou začať žiť zdravšie, neodkladajte toto rozhodnutie na pondelok, či ďalší mesiac. Začnite hneď a to pomalými a postupnými zmenami. Keď sa zautomatizujú, pridávajte ďalšie.
Prinášame vám zopár tipov, čo môžete urobiť pre to, aby ste zlepšili svoj životný štýl. Na začiatok si vyberte jeden z tipov a poctivo ho dodržiavajte aspoň mesiac. Potom pridávajte ďalšie a ďalšie.

  • Ráno po prebudení si doprajte 1 až 2 poháre vlažnej vody s citrónom, ktoré perfektne naštartujú váš metabolizmus.
  • Zaobstarajte si krokomer a začnite sa viac hýbať. Postupne sa dopracujte k cieľu 7 500 až 10 000 krokov denne.
  • Vylúčte z jedálnička komerčné sladkosti. Namiesto sladkej tyčinky či napolitánky si dajte na desiatu kúsok horkej čokolády s ovocím a orechmi.
  • Dajte šancu otužovaniu v sprche. Posilníte imunitu, získate energiu a stanete sa psychicky odolnejším.
  • Eliminujte spotrebu cukru v jedálničku. Dajte si pozor na skrytý cukor. Snažte sa dostat na príjem 5 čajových lyžičiek cukru denne.
  • Každý deň si dajte 5 porcií zeleniny a ovocia.
  • Snažte sa prijať 30 rastlín týždenne, ktoré prospievajú rôznorodosti črevného mikrobiómu. Rovnováha dobrých a zlých baktérií v čreve má vplyv na imunitu, psychické rozpoloženie i chute.
  • Zaraďte do jedálnička viac potravín s obsahom protizápalových omega-3 tukov, ako napríklad ľanových a chia semienok, tučných rýb či vlašských orechov.
  • Pracujte na svojom sebarozvoji, pretože každá choroba je upozornením na to, že vo vašom živote nie je niečo v poriadku.

Mirka
Zdroj: https://www.bmj.com/content/368/bmj.l6669