Zdravé a chutné nátierky na vašom stole nesmú chýbať

Prepadla vás nečakaná návšteva? Možností ako pripraviť jednoduché a rýchle pohostenie je naozaj veľa. Jednou z ponúkaných alternatív sú nátierky, ktoré v kombinácii s chutným čerstvým pečivom pošteklia chuťové bunky každého hosťa. Stačí mať k dispozícii potrebné suroviny, chuť a energiu a hor sa do práce! Výsledok vašej aktivity podávajte s čerstvým tmavým pečivom posypaným rôznymi druhmi semienok.

 
Drožďová nátierka so zeleninou

Suroviny

30 g droždia, 90 g masla, 1 veľká cibuľa, 2 paradajky, 2 vajcia, 2 papriky, horčica, korenie, soľ

Postup

Najskôr vymiešame maslo na hladkú hmotu, pridáme jemne nastrúhané droždie, pokrájanú cibuľu, horčicu, uvarené nakrájané vajíčko. Premiešame, pridáme soľ a korenie. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a papriku. Podľa chuti možno pridať ďalšiu zeleninu napr. reďkvičky.

 
Prečo práve droždie?

 
Možno si to neuvedomujete, ale droždie jednoznačne zaraďujeme do kategórie zdravých potravín. Je známe obsahom pre telo potrebných bielkovín, sacharidov, aminokyselín, enzýmov, ale aj vitamínov a minerálnych látok. Azda najvýznamnejšie zastúpenie majú vitamíny skupiny B, bez ktorých by naše telo nedokázalo optimálne fungovať. Z minerálnych látok spomeňme napríklad chróm, ktorý ovplyvňuje metabolizmus bielkovín, tukov a cukrov. Práve z tohto dôvodu sa využíva pri redukcii hmotnosti.

Niekomu nevyhovuje čerstvé droždie z dôvodu tráviacich ťažkostí. Najviac vitamínov a minerálnych látok obsahuje čerstvé droždie, veľmi chutné je však aj v tepelne upravenej podobe. Neveríte? Vyskúšajte nasledujúci recept.

 
Chutná nátierka z droždia pre veľkých jedákov

Suroviny

90 g droždia, 90 g čerstvého masla, 1 veľká cibuľa, 70 g šunky, 6 vajíčok, pohár mlieka, soľ, pažítka

Postup

Postrúhanú cibuľu osmažíme na masle. Pomaly pridáme malé kúsky droždia, šunky a mierne opražíme. Vajíčka rozšľaháme s mliekom a pridáme do pražiacej sa zmesi. Počkáme, kým zmes stuhne. Podávame s reďkvičkami, rajčinami a paprikou.

 
Cesnaková nátierka s vajíčkom

Suroviny

150 g masla, 3 vajíčka uvarené natvrdo, cesnak, soľ, korenie, majonéza alebo biely jogurt

Postup

Maslo vymiešame s tromi lyžicami majonézy alebo bieleho jogurtu. Pridáme cesnak, soľ a korenie. Nakoniec pridáme nastrúhané vajíčka.

 
Cesnak nielen uzdravuje, ale aj výborne dochutí!

 Cesnak si právom zaslúži označenie antibakteriálny a antivírusový prostriedok. Konzumáciu cesnaku odborníci odporúčajú pri chrípke alebo problémoch s dýchacími cestami. Účinne pôsobí proti rôznym plesniam, parazitom alebo kvasinkám. Z tohto dôvodu sa často využíva pre celkové prečistenie organizmu najmä v jarnom období, keď je organizmus človeka oslabený a vyčerpaný. Rovnako spoľahlivo sa využíva na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, zníženie vysokého krvného tlaku a zároveň účinne napomáha k lepšiemu fungovanie žlčníka a pečene. Je známym prostriedkom boja proti rakovine. Mnohí odborníci ho považujú za zdroj večnej mladosti, pretože spomaľuje proces starnutia.
 
Dobrú chuť
M. Miková