Zbavte sa jaziev po akné: Tipy od dermatológov a overené domáce recepty

Aj keď sa akné spája s obdobím dospievanie jeho následky vedia potrápiť aj o pár rokov neskôr. Jazvy po akné sú problémom mnohých ľudí, Aj keď sú drobné a dajú sa celkom dobre prekryť make-upom najradšej by sme sa ich zbavili. Viete ako na ne?

Čo je akné?

Akné je kožné chronické ochorenie, ktoré sa spája s obdobím puberty. V tomto čase dochádza k výkyvom hladín hormónov, ktoré vplývajú na tvorbu kožného mazu. Jeho zvýšená tvorba je prvým predpokladom k vzniku akné. Kombinácia kožného mazu, odumretých kožných buniek a baktérií vytvára ideálnu pôdu pre upchatie kožných pórov a k vzniku akné. Existujú rôzne typy akné a nie po každom vám zostanú jazvy. Najzávažnejšou formou je podkožné akné a práve to zanecháva jazvy.

Ako na jazvy po akné?

Na jazvy po akné je najlepšie sa zamerať až keď sa vyliečite z tohto ochorenia. Jaziev sa úplne nezbavíte, ale môžete ich viditeľnosť výrazne zmierniť. U dermatológov alebo v kozmetických salónoch môžete podstúpiť rôzne procedúry ako

  • mikrodermabrázia – odstránenie vrchnej vrstvy kože. Pokožka sa zrovná a viditeľnosť malých jazvičiek sa zmierni.

  • mikroihly – valčekom s množstvom malých ihličiek sa ošetrí pleť, čím sa naruší pokožka na tvári. Tá následne vyšle signál, že je poškodená a je potrebné ju opraviť. Výsledkom je vyššia tvorba kolagénu, elastínu a kyseliny halurónovej. Pleť je hladšia, mladšia a aj pružnejšie.

  • laserová terapia – princíp je podobný ako pri mikroihlách. Laserom sa poškodí pleť a následne sa spustí proces prirodzeného hojenia. Výsledkom je hladšia, hebkejšia a pružnejšia pleť.

  • injekcie s kyselinou hyalorónovou – prepadnuté jazvy po akné sa vyplnia kyselinou hyalurónovou. Jazva sa zdvihne a zrovná sa s okolitým kožným tkanivom.

Starostlivosť o jazvy doma

Zmierniť jazvy po akné môžete aj doma vhodnou kozmetikou, ktorú zaradíte do starostlivosti o pleť. Počítajte ale s tým, že bude nejaký čas trvať kým výsledky uvidíte.

  • Gél z aloe vera – naneste na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť pár minút. Aloe vera má na pleť množstvo priaznivých účinkov medzi ktoré patrí aj zlepšenie textúry pokožky a zmiernenie viditeľnosti jaziev.

  • Olivový olej - tento olej obsahuje vitamíny A a E a vyniká hydratačnými účinkami a nájdete ho aj v množstve kozmetických produktov. Zlepšuje hojenie jaziev, zmäkčuje ich a vyhladzuje.

  • Med – je vysoko cenený pre množstvo priaznivých účinkov na zdravie a aj na pleť. Má antibakteriálne a upokojujúce účinky, zrýchľuje hojenie rán a hydratuje pokožku. Vďaka tomu sú jazvy menej viditeľné, pružné a aj hladšie.