Zbavte sa bolesti prirodzene

Analgetiká nie sú jediným riešením bolesti. Existuje veľa iných a účinných metód a prostriedkov. Poznáte ich?

1. Dajte šancu endorfínom
Endorfíny sú nazývané hormónmi šťastia. Okrem toho, že sa výrazne podieľajú na zlepšení nálady, majú aj schopnosť tlmiť nepríjemnú bolesť. Tieto hormóny sa uvoľňujú napríklad pri pohybovej aktivite, sexe a napríklad aj pri konzumovaní sladkostí. Zásadne si však vyberajte čokoládu s vysokým obsahom kakaa alebo sušienky pripravené z celozrnnej múky so zdravým sladidlom (agáve, trstinový cukor a pod.).

2. Teplo a chlad
Ak vás bolí chrbtica, za pokus stojí vyskúšať teplý či, naopak, studený obklad. Účinné sú tiež masti s hrejivým alebo chladivým účinkom, ktoré navyše obsahujú látky, ktoré prispievajú k tlmeniu bolesti. Samozrejme, nemožno nespomenúť horúci kúpeľ.

3. Trávte dostatočne veľa času na čerstvom vzduchu
Čerstvý vzduch a slnečné lúče sa tiež často odporúčajú ako preventívny prostriedok proti bolesti. Možno si spomeniete na svoju vlastnú skúsenosť, keď vás napríklad bolela hlava a bolesť ustala po niekoľkominútovej prechádzke na čerstvom vzduchu. Podľa odborníkov z Bostonskej univerzity i výskumníkov z Minnesoty pri znižovaní bolesti hrá úlohu aj vitamín D. Tento vitamín si dokáže ľudské telo vyprodukovať pomocou slnečného žiarenia. Tým, že človek trávi na priamom svetle čoraz menej času, deficit tohto vitamínu v ľudskej populácii sa neustále zvyšuje a má to súvis aj s vnímaním bolesti.

4. Pomocníci z prírody
Bojovníkmi proti bolesti sú aj viaceré potraviny. Jednou z najznámejších je zázvor, ktorý disponuje silnými protizápalovými účinkami. Osvedčil sa napríklad pri zmiernení bolesti kĺbov a svalov. Pri bolesti svalov možno využiť aj účinky známej liečivej rastlinky mäty priepornej. Pri stuhnutom svalstve je podľa odborníkov z Univerzity v Ohiu vhodné dopriať si šálku hrozna denne. Údajne zlepšuje prietok krvi do poškodených tkanív a tým redukuje nepríjemnú bolesť.

Trápi vás bolesť zubov a ďasien? Čakáte na termín u stomatológa, len neviete, ako dovtedy vydržíte príšernú bolesť? Dajte šancu klinčekom. Obsahuje látku s názvom eugenol, ktorá funguje ako prírodné anestetikum. Za vyskúšanie to rozhodne stojí.

Medzi ďalšie potraviny, ktoré fungujú ako prírodné tlmiče bolesti, patria čerešne. Obsahujú antokyány, ktoré majú silné protizápalové účinky. Podľa vedcov z Michiganskej univerzity sú dokonca silnejšie ako účinná látka ibuprofén. Okrem čerešní v tomto smere pozitívne účinkuje aj kurkuma a jej účinná látka s názvom kurkumín.

Prejavuje sa u vás predmenštruačný syndróm nepríjemnou bolesťou pŕs? Zaraďte do svojho jedálnička ľanové semiačka, poprípade olej z ľanových semiačok. Obsahuje viacero látok, ktoré majú schopnosť túto bolesť eliminovať.

-m-