Zázrak menom melón

Leto je v plnom prúde a my by sme mali využiť naplno všetko, čo nám ponúka. Nezabúdajme hlavne na sezónne ovocie a zeleninu. Medzi najobľúbenejšie letné dobroty určite patrí melón. Mnoho ľudí pokladá melón za ovocie, v skutočnosti však ide o zeleninu, podobnú cukete alebo uhorke. Okrem nezameniteľných zdravotných účinkov na ľudský organizmus, mnohých poteší aj jeho priaznivá cena. Takže nič nám teda nebráni užiť si melónové leto.

Pomocník pri chudnutí
Ak sa chcete zbaviť nejakého toho kilečka navyše, stavte práve melón, ktorý je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Vďaka vysokému obsahu vody pôsobí odvodňujúco a močopudne. Naordinujte si 2-3 dňovú melónovú diétu, ktorej výsledok nás určite príjemne prekvapí, a to výrazným úbytkom váhy. Nemusíte a sa báť ani straty energie, keďže je bohatý na prírodný cukor fruktózu. Pri jeho konzumácii si dávajte pozor a radšej si ho rozdeľte na niekoľko menších porcií po celý deň, pretože neprimerane veľké množstvo vyvoláva preháňavé účinky.

Zdraviu prospešná pochúťka
V období vysokých teplôt málokomu chutí jesť „normálne“ jedlá. Žiada sa nám skôr niečo ľahké a osviežujúce. Konzumáciou melónov dodáme do organizmu nielen dostatok tekutín, ale aj zásoby iných životne nevyhnutných látok. Melón je tiež zdrojom vitamínov, antioxidantov ako lykopén a minerálnych látok ako železo, draslík, vápnik a iné. Má vysoký obsah vitamínu A, zodpovedného za zdravie očí. Tie treba v lete zvlášť chrániť, okrem nosenia kvalitných slnečných okuliarov aj stravou podporujúcou zrak. Vitamíny skupiny B, hlavne B6 zase preventívne pôsobia proti vzniku šedého zákalu. Vitamín C, ktorý vplýva na imunitu, celkovú kondíciu a znižuje aj riziko rakoviny kože spôsobené UV žiarením. Pomáha aj proti prekysleniu žalúdka a páleniu záhy, odstraňuje stres a zlepšuje náladu. Prospieva aj kvalite vlasov a nechtov, zmierňuje celulitídu. Dokonca sa zistilo, že melónové jadierka liečia priedušky a horné dýchacie cesty.

Melónová hydratácia
Okrem všetkých týchto pozitívnych účinkov je melón aj výborný a lacný hydratačný prostriedok na pleť. Vysoký obsah vody v dužine vyživuje a zvlhčuje pokožku zvnútra. Jeho hydratačné účinky sa využívajú predovšetkým na výrobu osviežujúcich pleťových masiek. Môžete si vyskúšať aj ich domácu podobu, stačí ak pokrájate kúsok melónu a banán, pridáte biely jogurt a túto zmes necháte pár hodín v chladničke. Potom už stačí len naniesť na tvár a nechať pôsobiť 15 minút, pleť zostane hydratovaná, hladná a vypnutá. Výborne poslúži aj ako liek na spálenú pokožku od slnka. Pokrájané kúsky len priložte na spálené miesta.

Lepší ako Viagra
A na záver aj potešujúca správa pre pánov. Podľa posledných vedeckých štúdií melóny obsahujú citrulín, látku, ktorá podporuje erekciu. Oproti Viagre však nemá žiadne vedľajšie účinky a pri pravidelnej konzumácii sa sila jeho účinkov dokonca môže Viagre vyrovnať. Je dobré vyjesť dužinu melónu až po zelený okraj, pretože najviac citrulínu je práve v bielej časti.

Melón je vlastne taký malý „zázrak“. Určite sa oplatí vyvinúť trošku námahy a odkotúlať si domov jeden krásny červený kúsok.

Autor: Janka Radimáková