Zázračný zázvor

Spája sa vám zázvor iba s čajom pri prechladnutí a s konzumáciou suši? Prinášame ďalšie informácie, kde ho môžete využiť.


Cestovanie
Ak je vám pri cestovaní nevoľno, vymeňte žuvačku za čerstvý zázvor. Stačí ho len žuvať a nevoľnosti v aute, autobuse alebo lietadle budú rýchlo preč.

Chudnutie
Pri diétach sa odporúča piť zázvorovú vodu. Asi 5 cm zázvoru zalejte 2 litrami vody a nechajte zovrieť. Varte tak dlho, až kým sa polovica vody neodparí. Tento nápoj pite počas celého dňa, je jedno či bude teplý alebo studený. Slúži ako štartér metabolizmu, čo pri diéte a chudnutí najviac potrebujeme. Tento nápoj pred jedlom otupuje chute a pridaním cesnaku zosilníte chudnutie a môžete sa účinnejšie uchrániť od zbytočných kilogramov. Ak teda na zázvor a cesnak v podobe nápoja máte odvahu.

Svalová horúčka
V prípade, že ste to prehnali so športom, zázvor bude pre vás záchrana. 2 gramy zázvoru v jedle redukujú bolesti svalov po intenzívnom cvičení až o 25%. Zázvorové obklady sú vynikajúce na stuhnuté svalstvo.

Zázvorový čaj nielen na prechladnutie
Zázvorový čaj vám z tela zaručene vyženie prechladnutie a virózy. Pokojne ho však popíjajte aj pri migréne, uľaví od bolesti. Hodí sa aj pri nadúvaní a plynatosti a okrem toho vám primerané užívanie tohto malého zázraku určite zníži vysoký cholesterol. Blahodárne pôsobí na krvný obeh a činnosť srdca.

Ak vás žiadne použitie neočarilo, skúste zázvorové koláčiky s mätovo – zázvorovým čajom.
Ideálna kombinácia na chladné zimné večery.
 
Zázvorové koláčiky
Suroviny:
• 100g masla
• 150g kryšt.cukru
Obidve ingrediencie zmiešame spolu a pridávame:
• 1 PL javorového sirupu
• 1 rozšľahané vajce
• 250g hladkej múky
• 1 KL sódy bikarbóny
• 2 KL zázvoru (sušeného)
• 1/2 KL škorice
Suroviny poriadne premiešate a vyformujte bochník, vyvaľkajte a vyrežte kolieska v tvare keksíkov. Pečieme v rúre na 180°C


Zázvorový čaj citrónom a mätou
Suroviny:
2 l vody
4 lyžičky nastrúhaného zázvoru
6 lyžičiek medu
5 lyžičiek citrónovej alebo pomarančovej šťavy
4 lyžičky čerstvej mäty
Zovrieme vodu, pridáme zázvor, med. Precedíme cez sitko, pridáme citrónovú šťavu. Na koniec pridáme mätu a necháme lúhovať.

Autor: Andrea Zummerová