Zázračný vitamín – Vitamín C
O blahodarných účinkoch vitamínu C sa toho popísalo dosť. Avšak napriek tisíckam štúdií o tomto vitamíne je už teraz jasné, že význam vitamínu C pre ľudský organizmus nie je ani zďaleka dokonale preskúmaný.
Pri vymenovaní pozitív, ktoré prináša vitamín C pre človeka, nestačí papier. Spomeňme aspoň niektoré: vitamín C udržuje výkonnosť mozgu, chráni organizmus pred prechladnutím, zabraňuje zápalom, zlepšuje hojenie rán, umožňuje príjem železa z potravy, zabezpečuje silu svalov, brzdí starnutie, je významným antioxidantom, stimuluje tvorbu väziva, zubov a kostí, podieľa sa na tvorbe červených krviniek, zvyšuje odolnosť voči stresu...
I keď väčšina cicavcov je schopná vo svojom tele syntetizovať vitamín C pomocou enzýmov, ľudský organizmus takúto schopnosť nemá. Je však pre telo nepostrádateľný, a preto je dôležité ho dopĺňať. Keďže telo si ho ale nedokáže ukladať vo väčšom množstve, je potrebné ho denne viackrát doplniť. Na druhej strane, ak by ste to aj s dávkou prehnali, na organizmus to nemá nijaký negatívny dopad – nadbytok sa z tela ľahko vylúči.
V čase chrípok si zásobu vitamínu C treba ešte starostlivejšie zabezpečiť. Z ovocia obsahujú najviac vitamínu C čierne ríbezle, kivi, papája, jahody a grep. Výbornou zásobou je aj citrón, pomaranč alebo mango. Ak máte radšej zeleninu, posvieťte si na petržlen, papriku, chren a brokolicu. Slušným zdrojom vitamínu C je však aj kel, karfiol, kaleráb a špenát. Samozrejme, ovocie a zelenina by mali byť čo najčerstvejšie, pretože úpravou a skladovaním sa hodnota vitamínu C výrazne znižuje. Výnimku tvorí iba cvikla, ktorá skladovaním po niekoľkých mesiacoch získava dvojnásobnú dávku vitamínu C.
Ak neobľubujete ovocie a zeleninu, v tomto prípade to nie je až taký závažný problém. Rozdiel medzi prírodným a synteticky vyrobeným vitamínom C totiž nie je takmer žiadny. Pokojne teda siahnite aj po vitamíne C z lekárne. Urobíte sami pre seba dobrý skutok.
Agáta G.