Zažeňte bolesť zubov!

Ak bolí zub, celý svet je zlý a škaredý! Z návštevy u zubára máte zimomriavky aj na končekoch vlasov, trasú sa vám všetky končatiny a nedokážete si spomenúť ani na vlastné meno, tak potom skúste niečo z domácej lekárničky. Samozrejme, ak bolesti neustupujú a pretrvávajú dlhodobejšie, je naozaj nevyhnutné pohodlne sa usadiť do kresla u svojho zubára!

Medzi najčastejšie príčiny bolesti zubov patrí bakteriálna infekcia, nadmerná konzumácia sladených nápojov, zápal ďasien, citlivosť zubných krčkov a rôzne poranenia ústnej dutiny.

Prvou pomocou na nepríjemnú bolesť zubov okrem voľnopredajných liekov sú zaručené studené obklady s niekoľkými kockami ľadu alebo potieranie bolestivého miesta vatovou tyčinkou, namočenou v alkohole. Bolesť utlmuje aj odvar zo šalvie, skorocelu a harmančeka. Čerstvé alebo usušené bylinky vložte na 15 minút do horúcej vody a vylúhujte ich. Odvar potom použite ako účinné kloktadlo na dezinfekciu ústnej dutiny. Konzumácia cesnaku alebo žutie klinčeka takisto zaháňa nepríjemnú bolesť zubov vďaka svojim prírodným antiseptickým účinkom.

Tatiana Kovalčinová