Závin - orechový, makový alebo kakaový
200 g hladkej múky
1 vajce
100 ml oleja
1/2 kocky droždia
100 ml mlieka
2 KL kryštálového cukru
Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme k preosiatej múke, vajíčku a oleju. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, rozotrieme naň ľubovoľnú plnku, zavinieme a vrch závinu potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C.
Orechová plnka: mleté orechy zabaríme trochou horúceho mlieka a osladíme práškovým cukrom.
Maková plnka: mak, mlieko, cukor, môžu byť aj hrozienka namočené v rume.
Kakaová plnka: 4 lyžice kakaa, 4 lyžice strúhanky, 1 vanilínový cukor, 2PL cukru, 50 g masla, 2 dcl mlieka, troška rumu. Maslo roztopíme v ohriatom mlieku, pridáme postupne ostatné ingrediencie a natrieme na cesto.