Závin - orechový, makový alebo kakaový

200 g hladkej múky

1 vajce

100 ml oleja

1/2 kocky droždia

100 ml mlieka

2 KL kryštálového cukru

Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme k preosiatej múke, vajíčku a oleju. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, rozotrieme naň ľubovoľnú plnku, zavinieme a vrch závinu potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C.

Orechová plnka: mleté orechy zabaríme trochou horúceho mlieka a osladíme práškovým cukrom.

Maková plnka: mak, mlieko, cukor, môžu byť aj hrozienka namočené v rume.

Kakaová plnka: 4 lyžice kakaa, 4 lyžice strúhanky, 1 vanilínový cukor, 2PL cukru, 50 g masla, 2 dcl mlieka, troška rumu. Maslo roztopíme v ohriatom mlieku, pridáme postupne ostatné ingrediencie a natrieme na cesto.