Závin
1/2 kg hladkej múky
1 kocka droždia
1 prášok do pečiva
štipka soli
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
3 dl vlažného mlieka
1 dl oleja
1 vajíčko na potretie závinov
Plnka: mleté orechy, mletý mak, cukor, mlieko, hrozienka, rum
Postup:
V 3 dl vlažného mlieka rozmiešame cukor a droždie. Do preosiatej múky pridáme soľ, prášok do pečiva, olej a kvások. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme cca 1/2 hodinu v teple nakysnúť. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré postupne vygúľame, naplníme ľubovoľnými plnkami a zvinieme. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a výdatne potrieme rozšľahyným celým vajíčkom. Upečieme vo vyhriatej rúre.
Plnky:
1. Maková - mletý mak osladíme podľa chuti a zalejeme troškou mlieka, aby vznikla kaša. Môžeme pridať hrozienka namočené v rume.
2. Orechová - mleté orechy osladíme podľa chuti a zmiešame s troškou mlieka na hustú kašu. Pridáme hrozienka výdatne namočené v rume.
3. Kakaová - kakao, cukor, maslo,vanilínový cukor, mlieko a strúhanka na zahustenie.