Závin

1/2 kg hladkej múky

1 kocka droždia

1 prášok do pečiva

štipka soli

2 polievkové lyžice kryštálového cukru

3 dl vlažného mlieka

1 dl oleja

1 vajíčko na potretie závinov

Plnka: mleté orechy, mletý mak, cukor, mlieko, hrozienka, rum

Postup:

V 3 dl vlažného mlieka rozmiešame cukor a droždie. Do preosiatej múky pridáme soľ, prášok do pečiva, olej a kvások. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme cca 1/2 hodinu v teple nakysnúť. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré postupne vygúľame, naplníme ľubovoľnými plnkami a zvinieme. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a výdatne potrieme rozšľahyným celým vajíčkom. Upečieme vo vyhriatej rúre.

Plnky:

1. Maková - mletý mak osladíme podľa chuti a zalejeme troškou mlieka, aby vznikla kaša. Môžeme pridať hrozienka namočené v rume.

2. Orechová - mleté orechy osladíme podľa chuti a zmiešame s troškou mlieka na hustú kašu. Pridáme hrozienka výdatne namočené v rume.

3. Kakaová - kakao, cukor, maslo,vanilínový cukor, mlieko a strúhanka na zahustenie.