Zaváranie je čoraz viac trendy!

Je jedno, či máte malú balkónovú záhradku, plné záhony úrody v rozľahlej záhrade alebo sa niekde dostanete k väčšiemu množstvu ovocia či zeleniny, určite sa zhodneme, že zaváranie je príjemným relaxom  pri tvorbe sladkých či slaných dobrôt na kuchynský stôl. Navyše, už nie je iba výsadou našich babičiek, prichádzajú mu na chuť ľudia v každom veku, ktorí chcú vedieť, čím sa kŕmia. Ponúkame pár tipov zavárajúcim začiatočníčkam, ale aj skúsenejšie gazdinky tu možno nájdu nové užitočné informácie.
1. Aby bolo zaváranie radosť
Ak vidíte potenciál v tom, že zaváranie bude vašou obľúbenou činnosťou, určite sa vám oplatí investovať do kvalitného riadu a pomôcok. Sklené poháre, užitočné i dekoratívne viečka, bezpečené nástroje a kuchynské pomôcky, ktoré vám uľahčia prácu. S dobre vybavenou kuchyňou sa budete k zaváraniu vracať naozaj s potešením. Mnoho užitočných pomôcok nájdete na www.dedoma.sk v sekcii Zaváranie.
2. Čistota je alfa a omega
Za každým úspešným zaváraním je čistota, najmä čo sa týka sterilizácie pohárov, do ktorých vkladáte svoju úrodu. Sklo je pachovo neutrálne, neprijíma do seba cudzie látky, preto sa na zaváranie hodí najviac. Poháre aj viečka najspoľahlivejšie zbavíte baktérií vyvarením v prudko vriacej vode – 15 minút, potom ich môžete vložiť do rúry na plech vyložený utierkou a nechať pri teplote 80°C vysušiť. Ak nemáte toľko času či trpezlivosti, postačí dať čisté poháre priamo do rúry a nechať ich tam 15 minút na 100°C. Ak máte poháre s gumovým tesnením, to pred sterilizáciou odstráňte, stačí mu kratúčko vyvariť a nechať vyschnúť. Aby sa do pohárov nedostali mikroorganizmy, musíte ich vzduchotesne uzavrieť.
3. Ovocné šťavy ako základ pre mnoho dobrôt
Tepelným spracovaním ovocných štiav dokážete pripraviť mnoho výrobkov – sirupy, želé či rôsoly. Na odšťavenie si dajte variť cca 2 kg ovocia s 1 l vody. Ešte horúcu masu vylejte na gázu napnutú cez väčšiu misu, šťava bude pomaly odtekať, nechajte si na to pokojne aj celú noc. Ak by ste ovocie dali klasicky scediť, výsledok nebude tak dokonale čistý, ale ak do takéhoto základu pridáte tretinu čerstvého ovocia, môžete si vyrobiť klasický džem. Šťavu dokážete získať aj pomocou špeciálneho hrnca, ktorý odšťavuje parou.
4. Vhodný kuchynský riad
Pri príprave surovín na zaváranie je dobré vyberať si riad z ušľachtilej ocele, so silným dnom, na ktorom sa vám ovocie nebude pripaľovať, prípadne riad s teflónovou vrstvou. Môžete použiť aj klasické smaltované hrnce s dokonale rovným dnom, tu je riziko, že biele smaltované hrnce sa môžu časom zafarbiť. Ak nemáte špeciálny zavárací hrniec, na zaváranie si môžete vyčleniť jeden široký hrniec, ktorý nebudete používať na nič iné, aby zaváraniny neprebrali na seba pachuť iných jedál. Akýkoľvek riad sa rozhodnete používať, mal by byť odolný voči kyselinám, ktoré je v ovocí. Pomôcť pri práci môžu aj silikónové nástroje, ktoré neprijímajú pachy alebo nerezové naberačky či cedidlá.
5. Nebojte sa nových chutí
Možno si predstavíte najskôr klasické zavárané čerešne, jablká, hrušky, marhuľový a jahodový džem a nakladané uhorky, ale kombinácií je toľko, že je škoda takto úzko obmedziť zaváracie možnosti.  Zo sladkých tipov spomeňme napríklad skvelú kombináciu jahôd a rebarbory, ovocie sa skvele hodí dokopy s kvapkou alkoholu – skúste napríklad broskyne s amarettom alebo slivky s rumom. V rámci slaných zaváranín nakombinujte papriky, uhorky a rajčiny alebo kapustu s kôprom. Geniálne chutí prílohová červená kapusta s vínom, jablkami a brusnicami.
Tak, hor sa vyskúšať si niektoré z našich zaváracích tipov!