Zaujímavé tipy pre využitie žeruchy siatej

Žerucha siata je roztomilá rastlina s jemne pikantnou chuťou, ktorá najčastejšie krášli prostredie kuchyne. Mnohí z nás ju pestujú v presvedčení, že je prospešná pre zdravie. Konkrétne zdravotné výhody zostávajú tajomstvom. Prečo je rastlinka zdraviu užitočná a ako ju možno šikovne využiť? Neváhajte a inšpirujte sa našimi tipmi!

Žerucha bola vzácna a uctievaná už v minulosti
Žerucha určite nepatrí medzi novinky, ktoré pochádzajú z lekárne Matky prírody. V Perzii slúžila ako prostriedok, ktorý podporuje rast detí. Rovnako bola odporúčaná vojakom v armáde, pretože im dodávala fyzické a psychické sily. Už pred tisíckami rokov naši predkovia vedeli, že žerucha bojuje proti skorbutu a bolestiam najrozličnejšieho druhu.

Sám veľký Hippokrates mal rastlinu v obrovskej úcte.
Aktuálne sú žeruche prisudzované schopnosti bojovať proti rakovine a ochoreniam pľúc. Významné sú prečisťujúce účinky. Pravidelná konzumácia žeruchy zbavuje organizmus nahromadených toxických látok a prospieva tráviacemu traktu. Je vhodná na podporu chuti do jedla, ale aj redukčné programy, lebo je výživná a obsahuje minimum kalórií.
Žerucha je zložená z množstva prospešných látok. Bohaté je zastúpenie vitamínov C, A, B1, B6, K, E a minerálov, kde patria draslík, železo a vápnik. Mnohí odborníci odporúčajú žeruchu ako prostriedok doplnkovej liečby vážnejších ochorení.

Použitie žeruchy pri kozmetických problémoch
Máte problém s vypadávaním vlasov? Nikde nie je napísané, že žerucha slúži len ku konzumácii. Šťavou zo žeruchy možno podporiť rast vlasov. Účinok sa dostaví pri pravidelnom používaní. Skvelé výsledky dosiahla žeruchová šťava po aplikovaní na najrozličnejšie kožné problémy – akné, ekzémy, vyrážky a pod.

Žerucha ako neodmysliteľná pomocníčka v kuchyni
Žerucha by mala mať svoje miesto v kuchyni každej gazdinky. Nejde len o jej výživovú hodnotu, ale aj originálnu, mierne pikantnú chuť. Nebojte sa žeruchu pridať do šalátov a obložených chlebíkov. Je skvelým chuťovým i dekoračným prostriedkom pre prípravu polievok. Dodržujte zásadu, že ideálne je použitie čerstvej rastliny bez zbytočnej tepelnej úpravy. Nasekaná žerucha sa hodí na dochutenie cestovín spolu s cesnakom, píniovými orechmi, parmezánom a olivovým olejom. Nebojte sa experimentov a pripravte si vitamínovú bombu v podobe zeleninovej šťavy dochutenej žeruchou.

MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici