Zatočte so zápachom v chladničke

So zápachom v chladničke bojuje z času na čas každá gazdiná. Majú ho na svedomí aromatické alebo pokazené potraviny. Aj keď sa ich zbavíme, zápach zostáva. Ako teda proti nemu bojovať?


Správne ukladajte
Aby všetko fungovalo, je nutné mať poriadny systém. Tu by ste mali začať, preto ukladajte potraviny systematicky a chladničku zbytočne nepreplňte. Potom sa môže stať, že vzduch v nej nebude poriadne prúdiť a potraviny sa rýchlejšie pokazia. Najnižšia teplota je na poličke nad zásuvkou, kde skladujete ovocie a zeleninu, je vhodná pre mäso. Vyššie police patria vajíčkam, mliečnym výrobkom a hotovým jedlám. Ďalšou fintou je uzavretie syrov, rýb a takmer čohokoľvek do plastových nádob, aj to pomôže zbaviť chladničku pachov. Najnáchylnejšími na šírenie pachov sú mliečne výrobky. Teplota v chladničke by mala byť od 0 maximálne po 5 stupňov, vtedy zabránime množeniu baktérií.

Dôkladne vyčistite
Námraze v chladničke zabránite v prvom rade tým, že do nej nebudete dávať teplé jedlo. Naruší to nielen teplotu, ale spôsobuje aj nárast baktérií v potravinách. Pri umývaní chladničky musíme vybrať všetky potraviny, pretože ak ich budete len presúvať z poličky na poličku výrazne spomalíme rozmrazovanie. Pri čistení sa zamerajte na tesnenie na dverách, aj to často skrýva rôzne plesne. Navyše, ak sú na ňom nečistoty, môže do chladničky vnikať teplý vzduch z miestnosti. Tesnenie očistite saponátom a natrite glycerínom, bude tak pružnejšie. Po umytí chladničku najskôr dostatočne dlho vyvetrajte, až potom zapnite. Vysokej vlhkosti v chladničke sa zbavíte použitím vody so soľou. Soľ vodu zmäkčí a má alkalické vlastnosti, čím sa odstránia aj nečistoty.

Zázračný ocot
Účinky octu na zápach a zabitie baktérií v chladničke pozná každý, preto ho použite aj pri jej čistení, pohltí pach viac ako saponát. Zápachu sa zbavíte aj pomocou nádoby s octom, tú nechajte v chladničke hodinu až dve, ocot za ten čas zápach pohltí.

Zabojujte citrónom
Svieža vôňa citróna je ideálna aj do chladničky. Môžete ho iba nakrájať a dať na tanierik, ale životnosť si tak dlho neuchová. Potom skúste druhý trik. Polovičku citróna posypte soľou, kúsok dužiny je dobré vopred odstrániť, aby sme soľ mohli nasypať do vzniknutej priehlbinky. Sviežosť tak vydrží dlhšie.

Pomôže kypriaci prášok
Lapačom pachov je aj kypriaci prášok. Dajte do chladničky tanierik s kypriacim práškom do pečiva. Ten vydrží až dva týždne a po zápachu nebude ani stopy. Ak tam, samozrejme, neskladujete dve kilá domácich klobások.

Čerstvá káva
Nepríjemné pachy v chladničke pohltí aj otvorená nádoba s čerstvo pomletou kávou, ktorá zabráni šíreniu nepríjemného zápachu.
 
Autor: Janka Radimáková