Zatočte s mľandravou postavou – skúste Tabatu

Ak tiež nespokojne krútite hlavou pri pohľade na svoju postavu v zrkadle, máme pre vás riešenie. Cvičeniu nemusíte obetovať veľa času, oveľa dôležitejšie je, aby ste cvičili na totálne maximum. Vyskúšajte Tabatu a garantujeme vám, že sa nielen zapotíte, ale naberiete kondičku a svalovú hmotu.

 

  • Tajomstvo je v sériách

Určite ste sa stretli už s cvičením HIIT. Je to vysoko intenzívny a intervalový tréning, ktorý je založený na pravidelne sa opakujúcich intervaloch maximálnej 20 sekundovej aktivity. Ďalších 10 sekúnd môžete oddychovať. Jedno kolo je teda 30 sekundové, takých kôl by ste mali spraviť 8-10, čo je jedna séria. Nemusíte mať obavy, cvičenie je prispôsobené aj pre začiatočníkov. Aby bolo cvičenie efektívne, zo spomínaných sérií by ste mali spraviť aspoň 5. Prekvapivé je, že cvičenie využíva minimum cvičebných pomôcok, je založené na používaní vlastnej váhy.
 

  • Ako začať

Aj tabata začína krátkou rozcvičkou a rozohriatím tela. Rozcvičenie musí byť intenzívne, takže beh na mieste, aerobickové prvky, poskoky či „angličáky“ sú to pravé. Do sérií môžete zahrnúť ľubovoľné cviky. Do jednej série je vhodné dať cviky na nohy a chrbát alebo paže a brucho. Ak by ste precvičovali iba jednu partiu, je dosť možne, že by ste nemuseli vydržať celú sériu. Cvičenie je ideálne aj na domáce prostredie, pre mamičky na materskej a pre každého, kto je časovo obmedzený. Efekt na vás nenechá dlho čakať.
 

  • Zapojte všetky cviky, ktoré poznáte

Do tabaty môžete zahrnúť všetky cviky, ktoré poznáte. Obľúbené kombinácie drepov, výpadov, kľukov s brušákmi či prvkami tae-ba alebo boxu vás určite „odrovná“. V Tabate sa využíva dosť cvik „doska“, kedy máte svoje napnuté telo nad zemou, opierate sa vo vodorovnej polohe iba lakťami a špičkami na nohách. Je to dosť náročné, ale precvičíte celé telo. Nezabúdajte ani na paže, tu si vezmite na pomoc činky.


Pri akomkoľvek tréningu, ktorý je založený na intervaloch, je nutné, aby ste vydržali cvičiť na maximum celé 20 sekundové kolo, až do prestávky. Vtedy vaše telo najviac pracuje a spaľuje.
 

Autor: Andrea Zummerová

 































.