Zásady správneho saunovania

Pozitívne stránky saunovania nespočívajú ani zďaleka len v zrelaxovaní tela a mysle. Medzi okamžite viditeľné klady môžeme zaradiť čistejšiu a hladšiu pleť a pri pravidelných kúrach aj posilnenie imunity, čo sa aktuálne v tomto sychravom počasí bude určite hodiť. Zároveň urýchľuje metabolizmus, pôsobí protizápalovo a napomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Pri dodržovaní niekoľkých jednoduchých zásad, ľahko tieto účinky dosiahnete.


Dĺžka saunovania
Saunovanie by malo byť krátke, ale intenzívne. Pobyt v saune by nemal trvať viac ako 15 minút. U detí je potrebné pobyt v saune skrátiť asi na 5 minút. Dĺžka pobytu v saune je ale absolútne individuálna a záleží od mnohých faktorov ako je kondícia návštevníka, ale aj momentálne psychické rozpoloženie. V zásade však platí, že nič nasilu nie je dobré. Ak sa vám zdá, že už nemôžete vydržať, neostávajte a opustite saunovú komoru.

Pred vstupom do sauny
Do sauny by sme mali vstupovať po základnej očiste. Očistené a umyté telo ľahšie vylučuje pot a tým aj škodliviny z tela. Po umytí sa dôkladne osušte. Suchá koža nám pomáha odsledovať si čas kedy sa začíname potiť, od čoho sa odvíja aj individuálna dĺžka pobytu v saune. Ďalším dôležitým bodom sú plavky. Nie nadarmo sa všade opakuje, aby ste vstupovali do sauny bez plaviek, len v uteráku alebo v plachte. V plavkách sa totiž nachádzajú zvyšky prášku alebo chlóru z bazéna. To všetko preniká pri sto stupňovej horúčave cez tvorené póry vašej do pokožky veľmi ľahko. Mať takéto chemikálie v pokožke asi nechce nikto z nás.

Počas saunovania
Dýchajte nosom. Nie zhlboka. Nadychujte sa nosom, zo začiatku plytko, neskôr nádychy prehlbujte. Zbytočne nerozprávajte a nepohybujte sa, v saune nechajte telo oddychovať. V saune môžeme ležať alebo sedieť. Po ležiačky pociťujete príjemné rovnomerné teplo, lebo celý organizmus je v rovnakej teplotnej hladine a rozdiely povrchovej teploty sa rýchlejšie vyrovnávajú.
Nevstávajte prudko, ak ležíte, sadnite si aspoň na dve minúty a pomasírujte si telo a až potom sa postavte. Tak si krvný obeh znovu zvykne na zvislú polohu a krv na nenahrnie do nôh. Ak ste v saunovaní začiatočníkom, odporúča sa sadnúť si alebo ľahnúť na prvý stupienok, kde nie je až taká vysoká teplota.

Ochladenie po saune
Po dokonalom prehriatí nasleduje ochladenie. Pred ním je však nutné najprv spláchnuť pot z tela. Ideálne je ochladiť sa prúdom studenej, alebo aspoň chladnej vody. Vyskúšajte sprchu alebo ochladzovací bazénik. Tu platí, že najprv sprcha, potom bazénik a opäť sprcha. Bazénu sa vyhnite, ak máte problémy s vysokým krvným tlakom. Opakované použitie studenej vody trénuje cievy a zvyšuje odolnosť organizmu. Ak sa dobre ochladíte budete sa tešiť na ďalšie kolo saunovania oveľa viac a vaše pocity budú intenzívnejšie.

Odpočinok
Pred ďalším vstupom do sauny si chvíľu oddýchnite. Je dobré zabaliť sa do deky, alebo plachty a relaxovať aspoň 10 až 15 minút. Najlepšia je poloha ležmo v odpočivárni, prípadne aj v sede z vyloženými nohami. Počas saunovania je veľmi dôležité doplnenie tekutín. Tie dopĺňame práve v prestávkach medzi saunovaním. Vhodná je čistá voda, minerálna voda alebo džús. Pitím tekutín pomáhame telu efektívnejšie vylučovať toxické látky z tela.

Pravidelným saunovaním posilníte imunitu a krvný obeh. Je dobré stanoviť si deň, v ktorý budete saunu navštevovať. Je na vás, ktorý deň si zvolíte, vyberte si ale tak, aby sa saunovanie v tento deň stalo pre vás pravidelným rituálom. 

Autor: Janka Radimáková